Putin odoláva výzvam Obamu na prepustenie Savčenkovej

Ruský prezident Vladimir Putin odoláva výzvam svojho amerického náprotivka Baracka Obamu, aby Rusko prepustilo väznenú ukrajinskú pilotku Naďu Savčenkovú, ktorú súdia ohľadom smrti dvoch ruských novinárov. Vyhlásil to vo štvrtok Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje agentúra AP.

17.03.2016 16:22
debata (55)

Savčenkovú zadržali v júni 2014, keď bojovala s ukrajinskou dobrovoľníckou brigádou proti proruským povstalcom na východe Ukrajiny. Podľa Moskvy slúžila ako vyhľadávačka cieľov a poskytla svojim spolubojovníkom súradnice pre mínometný útok, pri ktorom zahynuli dvaja ruskí novinári a niekoľko civilistov.

Nemenovaný vysokopostavený činiteľ Obamovej administratívy uviedol, že šéf Bieleho domu vyzval na Savčenkovej prepustenie tento týždeň v telefonickom rozhovore s Putinom. Podľa Peskovových slov Putin povedal Obamovi, že „zasahovanie do (činnosti) našich súdov nie je povolené a ani možné“. Verdikt sa očakáva v pondelok.

Ukrajinka svoju vinu odmieta a tvrdí, že do Ruska bola zavlečená násilím. Ruská prokuratúra však považuje jej vinu za dokázanú a žiada pre ňu 23 rokov väzenia. Kyjevská vláda ako aj Západ označujú Savčenkovej kauzu za politicky motivovanú a žiadajú, aby ju Rusko vydalo na Ukrajinu.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #prepustenie #Vladimir Putin #Naďa Savčenková