Grécky gang pašoval migrantov do Talianska lietadlom

Grécka polícia odhalila gang pašerákov, ktorý majetným utečencom ponúkal pohodlnú cestu do Talianska na palube malého jednomotorového lietadla.

18.03.2016 13:53
Idomeni, Grécko, hranice, migranti, utečenci Foto: ,
Dvaja utečenci spia na koľajniciach pri grécko-macedónskych hraniciach v blízkosti prechodu Idomeni.
debata (3)

Informovala o tom agentúra DPA. Skupina operovala na letisku Mesolongi na západe Grécka a za 5 000 až 7 000 eur za osobu sľubovala dostať migrantov cez more do talianskej Apúlie. Podľa úradov sa takýchto letov v minulých týždňoch uskutočnilo najmenej dvanásť.

Grécki policajti zatkli štyroch Grékov a dvoch Iračanov, je medzi nimi aj šéf spolku amatérskych letcov z Mesolongi a tiež pilot na penzii. Pašeráci mali komplicov v Taliansku, ktorí si po pristátí utečencov preberali a vybavovali ich ďalšiu cestu do západnej Európy.

V Grécku je už 46 000 migrantov

Do aténskeho prístavu Pireus dorazilo z gréckych ostrovov Lesbos a Chios 640 ďalších utečencov. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej vo štvrtok tú istú trasu použilo 450 utečencov.

Celkovo už v Grécku kvôli uzavretiu hraníc na Balkáne uviazlo asi 46 000 migrantov, uviedol vládny krízový štáb. Asi 12 000 ich stále zostáva v provizórnom tábore Idomeni pri macedónskych hraniciach.

V prístave Pireus je teraz v stanoch alebo ubytovniach okolo 4 500 ľudí rôznych národností a podľa správ medzi nimi dochádza aj k šarvátkam. V celej oblasti hlavného mesta núdzovo ubytovali okolo 13 600 ľudí.

Ich cieľom je dostať sa ďalej do Európy. Z hraničného mesta Idomeni pri macedónskej hranici prišla správa, že situácia v tamojšom provizórnom tábore je stále zlá. Zostáva tam v nevyhovujúcich podmienkach viac ako 10 000 utečencov, z ktorých väčšina odmieta odísť do táborov v gréckom vnútrozemí.

Noví migranti aj naďalej postupujú cestu z Turecka cez Egejské more na grécke ostrovy. Na ostrovoch čaká na prevoz do pevninského Grécka asi 7 300 ľudí. Od štvrtka do piatka rána sa na člnoch do Grécka dostalo 670 ľudí, uviedol krízový štáb. Deň predtým to bolo 239 migrantov.

Od štvrtka sa rokuje o riešení utečeneckej krízy v Bruseli. Najvyšší predstavitelia krajín Európskej únie sa v noci zhodli na spoločnom stanovisku, ktoré predkladajú tureckému premiérovi Ahmetovi Davutogluovi.

Turecko je ochotné prevziať späť migrantov z gréckych ostrovov, avšak za určitých podmienok. Za každého Sýrčana by mala Európa prevziať jedného sýrskeho utečenca z Turecka s právom na azyl. Na summite sa preberá tiež možné uzavretie tzv. balkánskej trasy a poskytnutie pomoci Grécku, ktoré čelí náporu hromadiacich sa utečencov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #lietadlo #gang #pašeráci ľudí #utečenecká kríza #Pireus #Idomeni #Mesolongi #Apúlia