V bruselskom byte našli odtlačky prstov parížskeho teroristu

V bruselskom byte vo štvrti Forest, kde polícia v utorok 15. marca podnikla protiteroristickú raziu, našli odtlačky prstov Salaha Abdeslama. Ide o účastníka novembrových parížskych útokov, ktorý je stále na úteku.

18.03.2016 16:05 , aktualizované: 16:16
Forest, Brusel, Salah Abdeslam Foto: ,
Reportéri stoja pred bytom v bruselskej štvrti Forest, kde belgická a francúzska polícia uskutočnila protiteroristickú raziu.
debata (4)

Informoval o tom hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van der Sypt, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

V byte v bruselskej štvrti Forest uskutočnila v utorok francúzska a belgická polícia raziu v snahe nájsť komplicov páchateľov atentátov v Paríži. V byte žil Mohamed Bakkali, no okrem toho si prenajal aj byt v bruselskej štvrti Schaerbeek. Tam vyrábali opasky naplnené výbušninami pre páchateľov samovražedných atentátov v Paríži z 13. novembra 2015.

Informoval o tom francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu. Dvom mužom sa v utorok počas protiteroristickej operácie vo štvrti Forest podarilo ujsť.

Belgická tlač na druhý deň zverejnila identikit jedného z mužov. Polícia hľadá muža severoafrického vzhľadu, vo veku 25 – 28 rokov, s výškou 185 centimetrov, ktorý má štíhlu postavu. V čase úteku mal na hlave bielu šiltovku. Denník Derniere Heure s odvolaním sa na políciu napísal, že muž je „ozbrojený a nebezpečný“.

Nie je jasné, či druhým mužom na úteku je práve Salah Abdeslam, a ani to, koľko času strávil v uvedenom byte.

Počas utorkovej operácie v byte na ulici Dries vo štvrti Forest na juhozápade Bruselu zasahujúci policajti zastrelili jedného muža. Belgická federálna prokuratúra spresnila, že ide o Alžírčana Mohameda Belkaida.

Na predmestí Bruselu pochovali ďalšieho z atentátnikov z Paríža

Na jednom z cintorínov v Bruseli pochovali vo štvrtok Brahima Abdeslama, brata spomínaného Salaha Abdeslama. Ako informoval denník Le Parisien, na pohrebe v bruselskej štvrti Schaerbeek sa zúčastnilo približne 20 ľudí. Okolo moslimskej časti cintorína, kde sa nachádza Abdeslamov hrob, hliadkovali policajti.

Tridsaťjedenročný Brahim Abdeslam bol jedným z troch členov komanda, ktoré vlani 13. novembra strieľalo do ľudí sediacich večer na pouličných terasách niekoľkých kaviarní a reštaurácií v 10. a 11. parížskom obvode.

Brahim Abdeslam prišiel o život, keď na svojom tele aktivoval výbušninu, ktorú mal v tzv. opasku atentátnika. Svoj zámer uskutočnil v brasérii Comptoir Voltaire, pričom pri výbuchu sa vážne zranila jedna z čašníčok.

Po pochovaní Bilala Hadfiho, ktorý 13. novembra 2015 spáchal samovražedný atentát v blízkosti štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, stúpol počet pochovaných atentátnikov na štyroch.

Na cintorínoch na parížskom predmestí už totiž v decembri a vo februári pochovali Samyho Amimoura a Omara Mostefaia – dvoch z troch členov komanda, ktorí útočili v rockovom klube Bataclan. Na mieste prišlo o život 87 ľudí.

Podľa francúzskych médií by sa čoskoro mal konať aj pohreb Hasny Aitboulahcenovej, sesternice strojcu parížskych atentátov Abdelhamida Abaaouda. Abaaoud sa spolu s ňou a ďalšou osobou po atentátoch schoval v byte jej priateľa na predmestí Saint-Denis. Táto trojica prišla o život počas operácie protiteroristického komanda, ktoré na skrýšu upozornila Hasnina priateľka.

Hasnu Aitboulahcenovú pochovajú v meste Tremblay-en-France v oblasti Seine-Saint-Denis neďaleko Paríža.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #terorista #útoky v Paríži #Salah Abdeslam #identikit