V Rostove na Done havarovalo lietadlo, zomrelo 62 ľudí

Lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti Flydubai smerujúce z Dubaja do mesta Rostov nad Donom v juhozápadnom Rusku havarovalo dnes pri pokuse o pristátie. Informujú o tom ruské úrady s tým, že pri nehode zahynulo všetkých 55 cestujúcich a sedem členov posádky. Ruský Prezident Vladimir Putin nariadil, aby bola príbuzným obetí poskytnutá pomoc a podpora.

19.03.2016 07:51 , aktualizované: 11:11
lietadlo, havária Foto:
Pohotovostné vozidlá neďaleko miesta havárie lietadla na letisku v Rostove na Done.
debata (168)

„Vieme o incidente, ktorý sa týka nášho letu FZ981 z Dubaja do Rostova nad Donom. Preverujeme ho, viac informácií zverejníme po získaní ďalších údajov,“ uviedla letecká spoločnosť na Facebooku.

Haváriu Boeingu 737–800 smerujúceho z Dubaja, ktorá sa stala pri pokuse o pristátie v Rostove nad Donom, ako aj údaj o počte obetí potvrdilo ministerstvo Ruskej federácie pre mimoriadne situácie. O situácii bol informovaný aj minister Vladimir Pučkov.

„Podľa prvých informácií bolo na palube 55 cestujúcich a sedem členov posádky. Všetci zomreli,“ uviedol vyšetrovací výbor. Väčšina cestujúcich boli Rusi žijúci v regióne. Ruský televízny kanál RT na svojom webe RT News upresnil, že kapitán lietadla pochádzal z Cypru a medzi členmi posádky boli občania Kolumbia, Kirgizska, Ruska, Španielska a Seychel.

Pracovníčka ruského ministerstva pre krízové... Foto: SITA/AP
Rusko, lietadlo, pád lietadla Pracovníčka ruského ministerstva pre krízové situácie sa pokúša upokojiť príbuzných obetí havárie lietadla.

Údaje o počte cudzincov na palube sa rôznia. Diplomat z ruského generálneho konzulátu v Dubaji povedal agentúre Interfax, že dostal od leteckej spoločnosti Flydubai zoznam cestujúcich na palube havarovaného stroja, podľa ktorého bolo medzi prevažne ruskými pasažiermi päť cudzích občanov: traja Ukrajinci, jeden občan Uzbekistanu a jeden z Indie.

Agentúra DPA tiež s odvolaním sa na údaje spoločnosti Flydubai uviedla, že obeťami havárie sa stalo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Väčšinou to boli ruskí turisti, ktorí sa vracali domov. Okrem toho vraj bolo na palube osem Ukrajincov, dvaja Indovia a jeden Uzbek.

Ešte pred haváriou lietadla spoločnosti Flydubai mali v Rostove pristáť tri ďalšie stroje, kvôli zlým meteorologickým podmienkam ich však odklonili alebo sa museli vrátiť na východiskové letisko. Let ruskej spoločnosti Aeroflot SU 1166 z Moskvy a Českých aerolínií OK914 z Prahy odklonili do Krasnodaru, vzdialeného asi 250 kilometrov od Rostova. Lietadlo spoločnosti Turkish Airlines z Istanbulu sa muselo vrátiť na východiskové letisko.

Oblastné núdzové stredisko uviedlo, že stroj havaroval pri druhom pokuse o pristátie približne o 03:50 h miestneho času (01:30 SEČ) a začal horieť. Lietadlo sa po zrútení na zem zrejme rozpadlo na niekoľko častí.

Ruské požiarne vozidlá medzi troskami... Foto: SITA/AP
Rusko, pád lietadla, lietadlo, havária Ruské požiarne vozidlá medzi troskami havarovaného lietadla na letisku Rostov na Done.

Stroj spoločnosti Flydubai letel z Dubaja v Spojených arabských emirátoch a zrútil sa asi 50 až 100 metrov naľavo od pristávacej dráhy v Rostove na Done, keď sa druhýkrát pokúšal o pristátie. V tú dobu v Rostove panovalo búrlivé počasie s dažďom a silným vetrom, ktoré znižovalo viditeľnosť. K nehode došlo približne o 1:50 SEČ. Lietadlo sa po dopade na zem roztrieštilo na kusy, ktoré sú rozptýlené do vzdialenosti 1,5 kilometra. Následne sa vznietilo.

Úrady začali vyšetrovanie, medzi možnými príčinami nešťastia je okrem nepriaznivého počasia uvedená aj chyba pilota. V čase havárie na letisku pršalo a fúkal prudký vietor s rýchlosťou 14–22 metrov za sekundu, píše agentúra AP. Letisko dočasne uzavreli.

Na letisku v Rostove nad Donom, ktoré leží neďaleko hraníc s Ukrajinou a približne 950 kilometrov južne od Moskvy, zasahovalo podľa informácií stanice BBC 100 záchranárov a hasičské tímy. Prichádzajúce lety úrady odklonili.

Výber väčších leteckých nešťastí v Rusku za posledných desať rokov:

  • 3. mája 2006 – Krátko pred pristátím v ruskom Adleri pri Soči sa do Čierneho mora zrútil Airbus A-320 arménskych aerolínií Armavia so 113 osobami na palube. Haváriu nikto neprežil.
  • 9. júla 2006 – Pri pristátí v Irkutsku havarovalo dopravné lietadlo Airbus A-310 ruskej spoločnosti S7 s viac ako dvoma stovkami ľudí na palube. Počet obetí dosiahol 125.
  • 14. septembra 2008 – Zrútenie lietadla Boeing 737 ruskej spoločnosti Aeroflot pri meste Perm na Urale neprežil žiadny z 88 ľudí na palube. Medzi 82 cestujúcimi boli dve desiatky cudzincov.
  • 10. apríla 2010 – Pri západoruskom Smolensku havaroval pri pristátí v hustej hmle poľský vládny špeciál Tu-154M s poľskými predstaviteľmi na palube. Zahynulo všetkých 96 osôb na palube (89 pasažierov a sedem členov posádky) vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského.
  • 21. júna 2011 – Nehodu lietadla pri Petrozavodsku na severozápade Ruska neprežilo 44 pasažierov.
  • 7. septembra 2011 – Pri havárii lietadla Jak-42 v ruskej Jaroslavli zahynulo osem členov posádky a 37 hráčov a funkcionárov tímu Lokomotiv Jaroslavľ.
  • 2. apríla 2012 – Pri ruskom sibírskom meste Ťumeň sa krátko po štarte zrútil dvojmotorový turbovrtuľový stroj ATR-72 spoločnosti UTair so 43 ľuďmi na palube. Nehodu neprežilo 31 ľudí.
  • 17. novembra 2013 – V centrálnom Rusku sa pri pokuse o pristátie pri meste Kazaň zrútilo lietadlo Boeing 737. Zahynulo 50 ľudí – 44 cestujúcich a šesť členov z posádky.
  • 19. marca 2016 – Pri leteckom nešťastí na juhu Ruska zahynulo podľa doterajších správ 62 ľudí. Boeing 737–800 letiaci z Dubaja sa zrútil za zlej viditeľnosti pri pristávaní na letisku v Rostove na Done a začal horieť.
168 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #lietadlo #flydubai #Rostov na Done