Spolupáchateľa parížskych útokov Abdeslama chce súdiť Francúzsko

Jeden zo spolupáchateľov minuloročných teroristických útokov v Paríži Salah Abdeslam, ktorý utrpel ľahké zranenie nohy pri piatkovom zatýkaní v Bruseli, bol dnes po ošetrení prepustený z nemocnice Saint-Pierre. Belgická polícia sa ho teraz chystá vypočúvať. Francúzsko sa už pripravuje na to, že islamského radikála bude súdiť, upozornil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. O Abdeslamovom vydaní musí ešte formálne rozhodnúť belgická justícia.

19.03.2016 10:05 , aktualizované: 21:51
debata (9)
Príslušník špeciálnych jednotiek a policajné... Foto: SITA/AP, Geoffroy Van der Hasselt
Abdeslam, belgicko, polícia, Príslušník špeciálnych jednotiek a policajné autá v pozadí, ktoré mali zabezpečiť prevoz Abdeslama do federálnej väznice v Bruggách.

„S belgickou justíciou spolupracuje,“ povedal médiám Abdeslamov právny zástupca Sven Mary. Podľa neho Francúzsko v rámci európskeho zatykača požiadalo o jeho vydanie. „Už vám dopredu môžem povedať, že odmietneme vydanie do Francúzska,“ povedal advokát. Podľa francúzskych právnikov to však neznamená, že toho dosiahne. Celý proces sa iba môže trochu zdržať. Paríž pre istotu na Abdeslama znovu vydal európsky zatykač.

O Abdeslamovom prepustení z nemocnice informoval na twitteri bruselský starosta Yvan Mayeur. O ďalšom osude islamského radikála rozhodne belgická justícia, čaká sa však, že ho veľmi rýchlo vydajú do Francúzska, kde s ním začnú súdny proces.

„Dvaja podozriví teroristi opustili nemocnicu Saint-Pierre. Vďaka celému personálu a policajným zložkám,“ napísal Mayeur. Okrem Abdeslama, ktorý je považovaný za jediného preživšieho priameho účastníka minuloročných novembrových parížskych atentátov, do nemocnice previezli ešte jedného z piatich zatknutých, ktorý bol tiež zranený.

Podľa Cazeneuvea predstavuje zatknutie Abdeslama tvrdý úder proti teroristickej organizácii Islamský štát v Európe. „Operácia z uplynulého týždňa pomohla zneškodniť niekoľko jedincov, ktorí prejavili extrémnu nebezpečnosť a neochvejné odhodlanie,“ povedal francúzsky minister po zasadnutí obrannej rady štátu v Elyzejskom paláci pod vedením prezidenta Françoisa Hollanda. „Salah Abdeslam sa musí zodpovedať za svoje činy pred francúzskou judikatúrou,“ dodal Cazeneuve.

Abdeslama, ktorého chytili po štyroch mesiacoch policajného pátrania, teraz čakajú výsluchy a procedúra, ktorú by malo ukončiť jeho vydanie do Francúzska. Pri výsluchoch budú pravdepodobne prítomní ako belgickí, tak francúzski vyšetrovatelia a Abdeslamov advokát, napísala agentúra AP. Podľa agentúry AFP by vďaka európskemu zatykaču mala byť vydávacia procedúra rýchlejšia a vydanie istejšie, než v prípade štandardného medzinárodného postupu.

Polícia Abdeslama zatkla pri akcii v bruselskej štvrti Molenbeek spoločne s ďalšími štyrmi ľuďmi, vrátane troch členov rodiny, ktorá ho ukrývala. Na jeho stopu sa dostala po utorkovej prestrelke medzi políciou a neznámymi útočníkmi, po ktorej policajti našli v byte na bruselskom predmestí odtlačok Abdeslamovho prsta.

Podľa francúzskeho poslanca a bývalého protiteroristického vyšetrovateľa Alaina Marsauda je dolapenie Abdeslama až po 120 dňoch pátrania určitým znakom slabosti vyšetrovacích orgánov. „Buď bol Salah Abdeslam prefíkaný alebo belgické zložky neschopné, čo je pravdepodobnejšie,“ povedal.

Belgická prokuratúra sa bráni. „Celý tento prípad bol jedným obrovským hlavolamom, ktorý sa musel trpezlivo skladať po kúskoch,“ povedal belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw vo verejnoprávnej televízii RTBF. Vyjadrila však určité pochopenie pre netrpezlivosť Francúzov vzhľadom na závažnosť teroristického útoku a veľké množstvo obetí.

Medzinárodná policajná organizácia Interpol vyzvala svoje členské štáty k väčšej ostražitosti pri kontrole svojich hraníc, pretože zatknutie Abdeslama môže prinútiť jeho ďalších komplicov k úteku z Európy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Paríži #Salah Abdeslam