Kubánski disidenti dúfajú, že Obamova návšteva zmierni represie

Kubánske disidentské organizácie dúfajú, že návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu prispeje k ukončeniu represií voči oponentom režimu. Disidenti to podľa agentúry AFP uviedli vo vyhlásení zverejnenom v sobotu. Podľa niektorých by však Obama nemal na ostrov cestovať, kým Havana neukončí prenasledovanie kritikov vlády.

20.03.2016 09:04
debata (73)

„Dúfame, že príchod amerického prezidenta prispeje k radikálnej zmene v správaní úradov a prinúti ich k rešpektovaniu ľudských práv,“ píše sa vo vyhlásení disidentských organizácií. „Táto zmena by mala začať tým, že sa skončia represie a používanie fyzického násilia proti politickým aktivistom,“ dodáva sa v komuniké.

Obama na ostrov pricestuje ako prvý americký prezident po 88 rokoch. Prílet je plánovaný na nedeľňajšie popoludnie miestneho času (neskoro večer SEČ). Na Kube zotrvá do utorka, na kedy má naplánované stretnutie s disidentmi. Podľa listu zverejneného minulú nedeľu sľúbil americký prezident organizácii Dámy v bielom, ktorá združuje manželky politických väzňov, že si prehovorí s kubánskym vodcom Raúlom Castrom o „prekážkach“, ktoré musí Kuba prekonať na ceste k plnému dodržiavaniu ľudských práv.

Vodkyňa Dám v bielom Berta Solerová podľa servera The Daily Telegraph nesúhlasí s návštevou šéfa Bieleho domu na Kube vzhľadom na pokračujúce porušovanie ľudských práv. „Teraz nie je pre túto návštevu vhodná doba. Keby sa veci menili k lepšiemu, bol by (Obama) veľmi vítaný. Ale nie je to tak. Nič sa nezmenilo,“ vyhlásila Solerová.

Solerová chce, aby Obama vyzval na amnestiu pre politických väzňov, ktorých je podľa nej na ostrove zhruba 80. Kubánska vláda oficiálne popiera, že by na ostrove boli nejakí politickí väzni.

Solerová chce počkať na Obamov prejav a až po ňom sa rozhodne, či prijme jeho pozvanie na utorňajšiu schôdzku na americkej ambasáde v Havane. Keby Solerová na stretnutie neprišla, znamenalo by to pre Obamu značnú nepríjemnosť. Obama považuje zbližovanie s Havanou za jeden z úspechov svojej zahraničnej politiky, ale republikáni ho kritizujú, že pomáha kubánskej diktatúre.

Najznámejší kubánsky bojovník za ľudské práva Elizardo Sánchez minulý týždeň upozornil, že polícia nariadila disidentom, aby zostali doma a stretnutia s Obamom sa nezúčastnili. On a väčšina ostatných odporcov režimu sa však chcú úradom vzoprieť.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba