Pri nehode autobusu v Španielsku sa zranila aj Slovenka

Pri nehode autobusu v blízkosti Tarragony na severovýchode Španielska zomrelo 13 ľudí. Ďalších 43 cestujúcich vrátane jednej Slovenky a jedného Čecha utrpelo zranenia. Informovali o tom španielske médiá.

20.03.2016 11:55 , aktualizované: 18:00
španielsko, autobus, nehoda Foto:
Záchranárske tímy zasahujú pri nehode autobusu na diaľnici AP7 spájajúcej Španielsko s Francúzskom.
debata (10)

Podľa najnovších informácií pri nehode zahynulo 13 študentiek. Portál Teraz.sk informoval, že medzi cestujúcimi bola aj slovenská študentka, ktorá utrpela zranenia. Potvrdilo to slovenské ministerstvo zahraničných vecí. „Pri havárii bola zranená Slovenka, momentálne je v nemocničnom ošetrení a nie je v ohrození života,“ povedal hovorca rezortu Peter Stano.

Katalánsky regionálny minister vnútra Jordi Jané povedal, že autobus viezol 60 univerzitných študentov z výmenného programu Erasmus. Jedným z pasažierov bol aj český študent medicíny, ktorý je po nehode ľahko zranený a po ošetrení ho už prepustili z nemocnice, informovala česká konzulka v Madride Adéla Sýkorová.

Podľa ministra plne obsadený autobus viezol spolu 61 ľudí (60 cestujúcich a vodiča), ktorí sa vracali z ľudových slávností vo Valencii. Vodič podľa katalánskej televíznej stanice TV3 z neznámeho dôvodu stratil kontrolu nad riadením, vošiel na diaľnici do protismeru a tam sa zrazil s protiidúcim osobným autom a prevrátil sa. Na miesto sa zišli hasičské aj sanitné vozidlá, zranených previezli do blízkych nemocníc.

Pôvodné informácie hovorili o 14 mŕtvych, neskôr však minister Jané na tlačovej konferencii bilanciu obetí upravil. Podľa nej bolo pri havárii ďalších 30 ľudí zranených ťažko a 13 ľahko. Medzi ľahko zranenými bol aj český študent, ktorý v rámci výmenného pobytu študuje na univerzite v Barcelone. Podľa konzulky Sýkorovej, ktorá s ním telefonicky hovorila, je po ošetrení drobného poranenia v poriadku. Ďalší Česi v autobuse neboli.

V autobuse cestovali mladí ľudia 13 národností. Podľa denníka El Mundo pochádzali okrem iného zo Švajčiarska, Nórska, Británie, Turecka a Ukrajiny. Nehoda sa stala na diaľnici AP7, čo je hlavný pobrežný cestný ťah spájajúci Španielsko s Francúzskom. Autobus podľa agentúry AP patril španielskej spoločnosti z mestečka Mollet del Valles blízko Barcelony. Viezol študentov z Valencie, kde sa konali populárne slávnosti Las Fallas, ktoré sú aj na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nehoda autobusu