Bombardovanie sýrskej Rakky má na konte vyše 50 mŕtvych

Sýrska monitorovacia skupina SOHR so sídlom v Londýne zvýšila na 55 počet obetí pokračujúcich náletov na severosyrské mesto Rakka, označované za hlavné mesto radikálov z organizácie Islamský štát (IS). Šéf SOHR Rami Abdar Rahmán vyjadril presvedčenie, že vzdušné údery vykonali ruské lietadlá, napísala agentúra DPA.

20.03.2016 17:11
debata (116)

V Sýrii trvá od konca februára prímerie, to sa však nevzťahuje na základne radikálov z IS a územia pod ich kontrolou. Za uplynulých 24 hodín umierali pri vzdušných úderoch na ciele v Rakke hlavne civilisti. Medzi obeťami je podľa spresnenia SOHR 13 detí a 12 žien. Desiatky ďalších civilistov utrpeli zranenia.

Bezprostredne po náletoch SOHR uviedla, že bolo zabitých 19 ľudí, neskôr bilanciu obetí zvýšila na 39 mŕtvych. SOHR aj miestne koordinačné výbory spresnili, že bomby zasiahli niektoré predmestia Rakky a oblasť pri nemocnici a bývalej armádnej základni.

Spočiatku nebolo jasné, ktorá lietadlá Rakku bombardovali. Miestne koordinačné výbory v sobotu uviedli, že nálety vykonali stroje sýrskeho vládneho letectva. Rahmán však povedal, že útočiť museli s najväčšou pravdepodobnosťou ruské bombardéry.

Šéf SOHR povedal, že má bezpečné informácie, že zodpovednosť za nálety na Rakku nenesú lietadlá koalície na čele s USA. Sýrske vzdušné sily podľa neho nie sú schopné takého sústredeného bombardovania.

Rusko síce v minulých dňoch stiahlo väčšinu svojich jednotiek zo Sýrie, naďalej však zo vzduchu podporuje vládne sily režimu prezidenta Assada.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Rakka