Obama priletel na Kubu, stretne sa s Ortegom a Castrom

Prezident USA Barack Obama priletel na historickú návštevu Kuby. Ide o prvú cestu prezidenta Spojených štátov na blízky karibský ostrov po 88 rokoch. Všeobecne sa má za to, že návšteva otvára novú kapitolu vzťahov USA s komunistickou vládou ostrova. Kubánsky denník Juventud Rebelde tesne pred Obamovou návštevou zverejnil nové fotografie bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra.

20.03.2016 19:12 , aktualizované: 22:33
Obama, Kuba, Foto: ,
Americký prezident Brack Obama priletel so svojou manželkou na letisko v Havane.
debata (21)

Barack Obama v nedeľu večer SEČ priletel na Kubu ako prvý americký prezident po 88 rokoch, potom má na programe návštevu starej Havany a stretnutie s kardinálom Jaime Ortegom. Oficiálny program zahŕňajúci aj stretnutie s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom sa začne v pondelok. Stretnutie s Fidelom Castrom Obama podľa oficiálneho programu neplánuje.

„Ako sa máš, Kuba?“ napísal španielsky v kubánskom dialekte na svojom twitterovom účte Obama po dosadnutí stroja. „Práve sme tu pristáli, teším sa na stretnutie a na to, až si vypočujem kubánsky ľud,“ pokračoval prezident v angličtine.

Obama pristál na medzinárodnom letisku Josého Martího v Havane na palube prezidentského lietadla Air Force One. Prítomnosť lietadla s nápisom „Spojené štáty americké“ by bol ešte pred nedávnom na tomto mieste nepredstaviteľný, upozornila agentúra Reuters. Obamu, ktorého sprevádza manželka Michelle a obe dcéry, na letisku v drobnom daždi privítal kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez. S kubánskym vodcom Raúlom Castrom sa má americký prezident stretnúť v rámci oficiálneho programu až v pondelok. V nedeľu miestneho času ešte navštívi starú Havanu a stretne sa s kardinálom Jaime Ortegom v havanskej katedrále.

Prezidentova cesta sa považuje aj za príležitosť pre posilnenie amerických investícií na komunistami ovládanom ostrove či pre ďalšie uvoľnenie podmienok pre amerických turistov. Kubánske vedenie očakáva, že sa Obama vysloví pre zrušenie mnohoročného obchodného embarga. Oba štáty predvlani oznámili, že obnovia diplomatické styky po viac ako pol storočí nepriateľstva. Uvoľnenie umožnilo americkým firmám podnikať na Kube v rade odvetví a dovoz niektorých tovarov od kubánskych výrobcov.

Kuba predtým zverejnila fotografie Castra

Kubánsky denník Juventud Rebelde v deň Obamovho príchodu zverejnil nové fotografie bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra. Snímky zachytávajú Castrove sobotňajšie stretnutie sa socialistickým venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom. Obaja sú pritom nezmieriteľnými kritikmi politiky Spojených štátov.

Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro na... Foto: Reuters, HANDOUT
Usa, kuba, castro Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro na fotografii zo stretnutia s venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom.

Maduro považuje Spojené štáty za zavrhnutiahodnú krajinu zapredanú imperializmu a kapitalizmu. Osemdesiatdeväťroč­ný Fidel Castro sa zase pozerá skepticky na normalizáciu kubánsko-amerických vzťahov pod vedením jeho nástupcu a mladšieho brata Raúla.

Socialistické „bratské štáty“ Kuba a Venezuela spolu veľmi tesne spolupracujú. Venezuela Kubu zásobuje ropou.

Zverejnené fotografie zachytávajú Castra na invalidnom vozíku. Maduro si pred stretnutím s Castrom na Kube prevzal tamojšie najvyššie štátne vyznamenanie. Zverejnenie fotografií podľa agentúry Reuters ukazuje konfliktné postoje vnútri kubánskej komunistickej strany voči prijatiu amerického prezidenta.

Kubánske úrady zadržali desiatky disidentiek

Len niekoľko hodín návštevou prezidenta Obamu zadržali kubánske úrady desiatky členiek opozičnej skupiny Dámy v bielom, informovala agentúra AFP. Organizácia Dámy v bielom združuje manželky politických väzňov. Aktivistky vyrazili na tradičný nedeľný pochod v metropole v Havane, aby požadovali dodržiavanie ľudských práv v krajine. A ako je pomerne obvyklé, polícia ich v závere cesty zadržala a predviedla na výsluch na podanie vysvetlenia.

Vodkyňa Dám v bielom Berta Solerová podľa niektorých západných médií chce, aby Obama vyzval na amnestiu pre politických väzňov, ktorých je podľa nej na ostrove zhruba 80. Kubánska vláda oficiálne popiera, že by na ostrove boli nejakí politickí väzni.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro