Čierne skrinky z dubajského lietadla sú silne poškodené

Leteckí experti vyšetrujúci príčiny sobotňajšej havárie lietadla spoločnosti Flydubai v ruskom Rostove na Done oznámili, že čierne skrinky zaistené na mieste nehody sú silne poškodené. Spoločnosť Flydubai oznámila, že po nehode nezrušila žiadny zo svojich letov do Rostova a obnoví ich, len čo bude tamojšie letisko znovu otvorené. Zároveň oznámila, že poskytne rodine každého cestujúceho, ktorý prišiel pri nehode o život, okamžitú pomoc vo výške 20-tisíc dolárov. Pomoc pozostalým prisľúbili tiež ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev.

20.03.2016 20:50
debata (21)

Boeing 737–800 spoločnosti Flydubai letiaci z Dubaja sa v sobotu ráno zrútil za zlej viditeľnosti pri pristávaní na letisku v Rostove na Done a začal horieť. Nehodu neprežil žiaden z 55 cestujúcich ani siedmich členov posádky. Definitívne bolo potvrdené, že týmto spojom cestovalo 44 Rusov, osem Ukrajincov, dvaja Indovia a jeden Uzbek. Spoločnosť uviedla, že stoj riadili skúsení piloti z Cypru a Španielska, päťčlennú posádku tvorili stevardi a letušky zo Španielska, Ruska, Seychel, Kolumbie a Kirgizska.

Podpredseda ruského Medzištátneho leteckého výboru (MAK) Sergej Zajko v nedeľu v ruskej televízii povedal, že obe čierne skrinky nájdené na mieste nehody boli dopravené do Moskvy a experti ich začali skúmať. Záznamníky letových dát a komunikácie v kokpite sú však podľa neho silne poškodené a zatiaľ nie je jasné, či sa z nich podarí nejaké údaje získať.

Rostovské letisko zostalo aj v nedeľu zatvorené. Minister dopravy Maxim Sokolov povedal novinárom, že záchranné tímy ukončili prehľadávanie miesta nehody a po nevyhnutných opravách ranveja obnovia prevádzku na letisku pravdepodobne v pondelok ráno. Proces identifikácie mŕtvych nepotrvá podľa Sokolova dlhšie ako dva týždne.

K letisku, ktoré je najväčšie v regióne, podľa agentúry AP prišli stovky ľudí, aby tam mlčky položili kvety a hračky a zapálili sviečky na pamiatku obetí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #čierna skrinka #havária lietadla