Turecká polícia hľadá troch islamistov napojených na Dáiš

Turecká polícia pátra po troch podozrivých príslušníkoch organizácie Islamský štát (IS), ktorí údajne pripravujú doteraz nevídaný útok v Turecku, kde sa od vlaňajšieho leta odohralo už šesť samovražedných atentátov s veľkým počtom obetí.

21.03.2016 16:12
Turecko, Kurdi, benzínová bomba, Novrúz Foto: ,
Maskovaní a ozbrojení demonštranti pripravujú benzínové bomby pri barikáde v Istanbule, kde sa pripravujú na kurdský Nový rok - Novrúz.
debata (2)

Agentúra Anadolu s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné zdroje informovala, že polícia pátra po mužoch menom Ali Durmaz, Yunus Durmaz a Savaš Yildiz, ktorých identifikovali ako Haci (vysl. hadži). Všetci sú údajne členmi miestnej bunky napojenej na IS.

Rozkaz na pátranie po nich dostali policajné oddelenia vo všetkých provinciách Turecka. Pátranie vyhlásili dva dni po sobotňajšom samovražednom atentáte v Istanbule, pri ktorom zahynuli traja Izraelčania a jeden Iránec. Útok sa odohral na najrušnejšej pešej zóne v Istanbule, Triede nezávislosti, známej aj pod tureckým názvom (ulica) Istiklal.

Podľa policajných zdrojov bol páchateľom tohto teroristického útoku Mehmet Öztürk. Turecký minister vnútra Efkan Ala neskôr informoval, že teroristický čin v Istanbule spáchal atentátnik napojený na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS/Dáiš). Tá sa v susednej Sýrii a Iraku zmocnila rozsiahleho územia a vyhlásila tam svoj kalifát.

Bezpečnostná situácia v Turecku je napätá od vlaňajšieho júla, keď sa po dva a pol roku prímeria obnovili ozbrojené strety medzi kurdskými ozbrojencami a tureckým štátom.

Kurdskí militanti sa sústreďujú na údery voči tureckým bezpečnostných zložkám na juhovýchode Turecka, čo ich vedie k obmedzovaniu voľného pohybu civilistov zavádzaním zákazu vychádzania. Od ukončenia prímeria však v Turecku došlo aj k niekoľkým teroristickým útokom, ktoré pripisujú Islamskému štátu a ktorý ovláda časť územia susednej Sýrie a Iraku.

Na kurdský Nový rok zrušili zákaz vychádzania

Turecké úrady zrušili zákaz vychádzania v okrese Baglar v provincii Diyarbakir na juhovýchode Turecka, ale súčasne tam posilnili policajné hliadky, a to najmä v súvislosti s oslavami kurdského Nového roka – Novrúzu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zákaz vychádzania v Baglare vyhlásili pred šiestimi dňami v súvislosti s protiteroris­tickou operáciou tureckých bezpečnostných zložiek proti kurdským militantom, ktorí v oblasti Kaynartepe vybudovali cestné barikády, nastražili výbušniny a vykopali priekopy.

Počas operácie, ktorá nasledovala, zahynul jeden policajt a najmenej desať členov v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Zranilo sa ďalších desať tureckých policajtov.

Úrady provincie Diyarbakir informovali, že pri operácii bezpečnostných zložiek stanovený cieľ splnili. Zákaz vychádzania v Baglare zmiernili, ale vzhľadom na skúsenosti z 90. rokov, keď oslavy kurdského Nového roka sprevádzali násilnosti, posilnili bezpečnostné opatrenia a hliadky – a to nielen v prevažne Kurdmi obývaných oblastiach.

Turecký minister vnútra Efkan Ala informoval, že počas Novrúzu v Turecku hliadkuje 200 000 policajtov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #samovražedné útoky #IS #dáiš #Efkan Ala