Útoky v Bruseli zrejme súvisia s novembrovým terorom v Paríži

Dve explózie v odletovej hale bruselského letiska Zaventem si vyžiadali najmenej 14 mŕtvych. Ďalšia explózia otriasla stanicou metra Maalbeek, ktorá si podľa bruselského starostu vyžiadala najmenej 20 obetí. Podľa poslednej bilancie si útoky vyžiadali 230 zranených. Belgické krízové centrum nie je zatiaľ schopné definitívnym spôsobom upresniť informácie o identite či občianstve obetí.

22.03.2016 08:37 , aktualizované: 22:41
Brusel, letisko, terorizmus, explózia, Zaventem Foto: ,
Turisti v zadymenom termináli letiska po útokoch.
debata (861)

K teroristickým útokom sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát (IS) cez agentúru Amak, ktorá islamistov podporuje. „Atentáty (v Bruseli) boli vykonané na základe veľmi rýchleho plánovania a rozhodnutia,“ oznámili islamisti vo vyhlásení. Cieľom bolo Belgicko ako „krajina, ktorá je súčasťou medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu “.

Vysokopostavený predstaviteľ irackých spravodajských služieb však povedal, že „za touto operáciou stál Dáiš (arabská skratka staršieho názvu IS) a naplánovali ju v Rakke pred dvoma mesiacmi“. Pod podmienkou anonymity tiež varoval, že IS má „troch samovražedných útočníkov, korí spáchajú ďalší útok“. Podľa agentúry Reuters považujú americké rozviedky prihlásenie k masakru za autentické.

Vývoj na bruselskom letisku a v metre po explóziách sledujte online.

IS strávila dva mesiace plánovaním teroristických útokov na „letiská a železničné stanice“ v Európe, pôvodne však nemala v úmysle zaútočiť v Bruseli. Predstaviteľ irackých spravodajských služieb uviedol, že Iračania oboznámili európske krajiny s uvedenými plánmi, ale Brusel vtedy ešte „nebol ich súčasťou“. Odvoláva sa na zdroje zo sýrskeho mesta Rakka, ktoré obsadilo IS.

Iracký predstaviteľ tvrdí, že útočníci plány zmenili po tom, ako minulý piatok zatkli v belgickom hlavnom meste Salaha Abdeslama (26), známeho ako strojcu vlaňajších útokov v Paríži. Aj americké tajné služby sa domnievajú, že teroristi v Bruseli boli s najväčšou pravdepodobnosťou v spojení s Abdeslamom, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Podľa špekulácií serveru Politico spojitosť Abdeslama s atentátmi v Bruseli dokazuje tiež nález rozbušiek k bombám, ktorý našli v jednom z bytov, kde sa tento francúzsky radikál s marockými koreňmi vyskytoval.

Belgická polícia uskutočnila v reakcii na útoky na medzinárodnom letisku Zaventen a v stanici metra Maelbeek razie a prehliadky na viacerých miestach v Bruseli. Pri domovej prehliadke v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našlo „výbušné zariadenie obsahujúce okrem iného klince“, informovala večer belgická federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia podľa nej ďalej zhabali chemické látky a vlajku IS.

O spojitosti IS s útokmi v Bruseli v rozhovore s rozhlasovou stanicou Cadena Cope hovoril španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo. IS je podľa neho schopný svoje teroristické bunky aktivovať vo veľmi krátkom čase, žiadne veľké prípravy skupina vraj činiť nemusí. „Stačí rozkaz a oni zaútočia,“ povedal.

„Budeme jednotní a pevní v boji proti nenávisti, násilnému extrémizmu a terorizmu,“ uviedli lídri v reakcii na atentáty. „Európska únia oplakáva obete teroristických útokov v Bruseli. Bol to útok na našu otvorenú a demokratickú spoločnosť,“ konštatovali krajiny EÚ. Podľa agentúry AFP sú podobné spoločné vyhlásenia vzácne.

Belgicko sa po teroristických útokoch ponorí na tri dni do štátneho smútku.

Polícia vykonáva razie a pátra po podozrivých

Bruselské médiá zverejnili fotografie podozrivých z útokov na letisku.

Belgická polícia usilovne pátra po jednom z troch mužov pravdepodobne zodpovedných za útok na letisku. Dvaja zahynuli, keď sa vyhodili do povetria, a jeden je podľa všetkého na úteku, informovala belgická verejnoprávna televízia RTBF.

Belgické úrady zverejnili fotografiu troch mužov, ako tlačia batožinové vozíky v odbavovacej hale letiska Zaventem. Jeden z nich má na hlave čiapku zrejme v záujme znemožnenia jeho identifikácie. V letiskovej hale nastali dve explózie. Potom sa našiel jeden nepoužitý pás výbušnín, ktorý naznačuje, že posledný z troch útočníkov nebol schopný bombu odpáliť alebo si to rozmyslel.

„V tomto okamihu to vyzerá, že policajti v Bruseli riešia koordinovaný teroristický útok,“ vyhlásil prezident Európskej policajnej konfederácie EuroCOP Angels Bosch. „Najnovšie udalosti nám ukázali, že terorizmus nepozná hranice. Viac ako inokedy musia policajné sily spolupracovať. Musíme zabezpečiť, aby všetci naši policajti, nielen tí elitní, boli náležite vycvičení reagovať na takéto incidenty v budúcnosti,“ do­dal.

Belgické úrady v súvislosti s útokmi posilnili bezpečnosť okolo jadrových elektrární v krajine. Do Bruselu vyslali bezpečnostné posily; ide o 225 vojakov, napísala agentúra Reuters.

Belgická polícia v Bruseli vykonáva razie a pátra po piatich podozrivých osobách, ktoré zaznamenal kamerový systém. Ďalších dvoch ľudí zadržala pri bruselskej stanici Midi.

Polícia v Holandsku, ktoré sprísnilo bezpečnostné opatrenia, ohlásila dolapenie jedného podozrivého. Zadržali ho na stanici železničnej linky, ktorá spája Amsterdam s letiskom Schiphol.

Pyrotechnici na letisku zlikvidovali tretiu nálož

Dva výbuchy otriasli letiskom krátko po 08:00 SEČ. Jedna nálož explodovala pri prepážke spoločnosti American Airlines a druhá pri Brussels Airlines. Bezpečnostné zložky sa domnievajú, že prinajmenšom jedna z odpálených náloží bola v podobe tzv. kufríkovej bomby. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Podľa expertov bola sila výbuchov veľmi veľká. Najmenej jedna z výbušnín obsahovala aj veľké množstvo klincov. Vyplýva to z povahy zranenia ľudí, ktorých po incidente previezli do najbližších nemocníc.

Lekár z nemocnice Gasthuisberg povedal, že ošetril 11 ľudí s vážnymi zraneniami, traja z nich v kritickom stave. Podľa Decramera zranenia utrpeli početné zlomeniny a hlboké rany spôsobené vymršteným sklom a klincami.

Záchranári odnášajú na nosidlách osobu z miesta...
Ľudia odchádzajú z areálu letiska Zaventem.
+13Rozbité okno po explózii na budove bruselského...

Očití svedkovia útoku na letisku oznámili, že mnoho zasiahnutých utrpelo zranenia hlavne v oblasti dolných končatín. Niektorým explózie úplne, iným takmer amputovali jednu alebo obe nohy.

Pyrotechnici na letisku kontrolovaným výbuchom zlikvidovali opasok s náložou. Polícia údajne v termináli letiska našla útočnú pušku kalašnikov, čo by potvrdzovalo výpovede niektorých svedkov, podľa ktorých výbuchom predchádzala streľba sprevádzaná nespresnenými výkrikmi v arabčine.

Letisko zostáva uzavreté celý deň a podľa RTBF aj po celú stredu. Belgický krízový štáb na twitteri uviedol, že letisko zostane zatvorené do stredajších 12:00. Lety smerom do belgickej metropoly prevzali iné letiská v krajine alebo aj v zahraničí.

Výbuch bol aj v metre

Explózia v stanici Maalbeek v bruselskom metre si podľa bruselského starostu Yvana Mayeura vyžiadala 20 obetí a zranenia utrpelo 106 ľudí. Úrady podľa neho teraz pracujú na zisťovaní totožnosti obetí. „Bude to ťažké a zaberie to čas,“ uviedol s tým, že situácia v metre je „extrémne chaotická“.

„Prvá osoba, ktorú chcú bezpečnostné sily identifikovať, je páchateľ,“ dodal Mayeur. Medzi zranenými je podľa neho „veľa národností“.

Hovorca belgických hasičov PierreMeys ale uviedol, že situácia v metre je značne neprehľadná a počet obetí je „medzi desiatimi a dvadsiatimi“. „Záchranné práce a transport obetí ešte neskončili,“ povedal. „Je to vojna. Je to neopísateľné. Všetko je zničené, rozbité na kúsky,“ povedal Meys denníku Le Soir. Za 40 rokov svojej služby vraj ešte nikdy nič tak hrozné nevidel. Zranenia majú podľa neho povahu „vojnových zranení“. Explózia sa odohrala zhruba v strede súpravy metra a bola „extrémne silná“. Spôsobila vraj dokonca kolaps časti podzemného parkoviska.

V blízkosti metra sa nachádzajú inštitúcie Európskej únie. Na záberoch belgickej televízie bolo vidieť, ako z vchodov stanice metra stúpa dym. Na mieste údajne bolo tiež počuť streľbu.

Reportér agentúry AP videl v stanici Maalbeek niekoľko ľudí s poraneniami tváre. Najmenej dve osoby odnášali na nosidlách. „Vlaková súprava práve odchádzala zo stanice Maalbeek, keď sa ozvala veľmi hlasná explózia. Vypukla panika. V stanici bolo v tej chvíli množstvo ľudí,“ citovala agentúra AP tridsaťdvaročného svedka Alexandrea Bransa, ktorý mal sám krv na tvári.

V centre Bruselu bolo neskôr počuť ďalšie menšie výbuchy, ktoré už pravdepodobne boli kontrolované. Belgické médiá napísali, že pyrotechnici odpálili podozrivý objekt v ulici de la Loi v blízkosti stanice Maalbeek.

Prevádzku MHD v Bruseli prerušili, okrem metra nejazdia ani autobusy a električky.

Belgické krízové ​​centrum vyzvalo obyvateľov Bruselu, aby zostali na miestach, kde sa práve nachádzajú, či už doma alebo na pracovisku, a nevychádzali von. Okrem MHD zastavili aj prevádzku vlakov, ktoré odchádzajú z bruselských stanice alebo na ne mali prísť. Týka sa to aj vlakov Eurostar.

Belgická prokuratúra považuje sériu výbuchov za teroristické útoky a v tomto smere začala príslušné vyšetrovanie. Ministerstvo vnútra krátko po výbuchoch zvýšilo v celej krajine varovanie pred teroristickými útokmi na štvrtý, teda najvyšší stupeň. Belgický premiér Charles Michel zvolal mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady štátu.

„Federálna vláda sleduje veľmi pozorne vývoj situácie. Absolútnu prednosť majú obete a pomoc na letisku,“ uviedol premiér Michel na Twitteri krátko po explóziách na letisku.

Európske letiská sprísňujú opatrenia

Veľké európske letiská v Paríži, v Londýne a vo Frankfurte nad Mohanom sprísnili bezpečnostné opatrenia. Európski politici vyjadrujú šok nad udalosťami v belgickej metropole.

V Paríži sa kvôli explóziám v Bruseli zišli dopoludnia na mimoriadnej schôdzke s prezidentom Francoisom Hollandom premiér Manuel Valls, minister vnútra Bernard Cazeneuve a minister obrany Jean-Yves Le Drian.

Britský premiér David Cameron oznámil na Twitteri: „Som v šoku a znepokojený udalosťami v Bruseli. Urobíme všetko, aby sme pomohli.“ Cameron tiež zvolal na utorok schôdzku krízového výboru COBRA.

Bezpečnostný výbor zvolal tiež taliansky minister vnútra Angelino Alfano, ktorý vyjadril sústrasť rodinám obetí a ľuďom „postihnutým týmto divokým útokom, ktorý zasiahol srdce Európy“.

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že chce byť priebežne informovaný od predstaviteľov zodpovedných za bezpečnosť. Jeho úrad oznámil, že ak bude to potrebné, budú prijaté mimoriadne opatrenia.

Holandský premiér Mark Rutte povedal, že za výbuchy v Bruseli stoja teroristi. „Belgicko bola znova zasiahnuté zbabelými a vražednými útokmi,“ povedal Rutte. V Haagu sa už ráno zišiel vládny krízový štáb.

Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz vyhlásil: „Som šokovaný útokmi na bruselskom letisku a v meste. Moje myšlienky sú s rodinami a priateľmi obetí.“

Výbuchy v Belgicku sú „útokom proti demokratickej Európe“, uviedol švédsky premiér Stefan Löfven. Bývalý švédsky minister zahraničia Carl Bildt nepriamo útoky pripísal Islamskému štátu, keď na Twitteri uviedol: „Islamský štát teraz, po zatýkaní v Bruseli, tvrdo útočí. Vieme, že má stále možnosti. Mnohé boli zničené, ale stále má ďalšie.“

Medzi prvými sprísnilo bezpečnostné opatrenia parížske letisko Roissy-Charles de Gaulle, letisko vo Frankfurte nad Mohanom a londýnske letisko Gatwick. Nasledovalo Holandsko, ktoré posilnilo policajné hliadky na letisku Schiphol v Amsterdame a tiež na letiskách v Rotterdame a Eindhovene a sprísnilo kontroly na hranici s Belgickom.

Rezort vnútra prijíma mimoriadne opatrenia

Slovenský premiér Robert Fico zvolal v súvislosti so situáciou v Belgicku na 11-tu hodinu mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady SR.

Ministerstvo vnútra SR a Prezídium policajného zboru prijíma mimoriadne bezpečnostné opatrenia. „Do ulíc posielame zvýšený počet policajtov, ktorí sa sústredia najmä na dopravné uzly, letiská, autobusové a vlakové stanice. Posilnené budú aj policajné hliadky tam, kde je zvýšený pohyb ľudí, napríklad obchodné centrá a podobne,“ informuje v stanovisku hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Prezident Andrej Kiska na znak úcty k obetiam bombových útokov v Bruseli a na znak solidarity s Belgickom rozhodol o stiahnutí vlajok na prednom nádvorí Prezidentského paláca na pol žrde. Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

Ministerstvo zahraničia zisťuje, či na letisku boli Slováci

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. „Vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Na ministerstve zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu. Sme v kontakte s belgickými úradmi a zisťujeme, či sú medzi obeťami a zranenými slovenskí občania. Aktualizované informácie zverejňujeme prostredníctvom sociálnych sietí. Odporúčame, aby sa občania momentálne vyhli cestovaniu do Bruselu a ak sa tam nachádzajú, aby sa vyhýbali miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave, sledovali a rešpektovali odporúčania miestnych úradov,“ píše sa v stanovisku ministerstva.

Belgické úrady zriadili tiesňovú linku 1771 (v Belgicku), ale aj medzinárodné číslo +32 2 506 47 11 pre rodiny a príbuzných, ktorí chcú získať informácie.

„Letisko Brusel je často využívané našimi občanmi a najmä expertmi, diplomatmi a úradníkmi, ktorí denno-denne chodia na pracovné zasadnutia EÚ do Bruselu. Momentálne zisťujeme, či sa v čase explózie nachádzali na letisku slovenskí občania a sme v intenzívnom kontakte s miestnymi bezpečnostnými a záchranárskymi zložkami. Informácie budeme počas dňa aktualizovať. V čase výbuchu sme mali niekoľko zamestnancov, ktorí práve leteli do Bruselu, ich let následne odklonoli do Frankfurtu,“ informoval Pravdu hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano.

„Od prvého apríla sa začne lietať z Bratislavy na letisko Brusel Zaventem. Bude lietať Ryanair, šesťkrát týždenne každý deň okrem soboty. V dnešný deň, ale nemáme naplánované žiadne odlety ani prílety do Bruselu,“ informovala hovorkyňa letiska M.R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Prehľad nedávnych aktivít islamských teroristov v súvislosti s Belgickom

  • 24. máj 2014 - Štyria ľudia boli zabití pri streľbe v židovskom múzeu v centre Bruselu. Útočníkom bol 29-ročný francúzsky občan Mehdi Nemmouche, ktorého následne zadržali vo francúzskom meste Marseille. Paríž ho neskôr vydal na trestné stíhanie do Belgicka, kde stále čaká na začiatok súdneho procesu.
  • 29. september 2014 - Belgická prokuratúra obvinila 46 členov islamistickej skupiny Sharia4Belgium z príslušnosti k teroristickej skupine a verbovania mladých Belgičanov do džihádistického boja v Sýrii. Súd ich uznal za vinných vlani vo februári.
  • 15. január 2015 - Týždeň po útokoch islamských fanatikov na redakciu francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži belgická polícia zabila dvoch mužov, ktorí na nich spustili paľbu počas jednej z približne desiatky razií proti bunke Islamského štátu (IS). Tá podľa prokuratúry chystala „rozsiahle útoky“.
  • 21. apríl 2015 - Vo vysokorýchlostnom vlaku na severe Francúzska zranil 25-ročný marocký občan Ajúb Chazání troch ľudí. Krátko nato ho premohli a odzbrojili pasažieri, medzi ktorými bol aj jeden americký vojak. Útočník nastúpil do vlaku v Bruseli.
  • 13. november 2015 - Francúzskou metropolou Paríž otriasla séria koordinovaných teroristických útokov, pri ktorých na niekoľkých miestach došlo následkom výbuchov a streľby o život 130 ľudí a 368 utrpelo zranenia. K zodpovednosti sa prihlásil IS. Dvaja z desiatich známych útočníkov boli belgickí občania a traja ďalší – hoci mali francúzske pasy – žili v Bruseli.
  • 14. november 2015 - Francúzsky občan žijúci v Belgicku, 26-ročný Salah Abdeslam, ktorý bol medzi parížskymi útočníkmi, skontaktoval svojich priateľov v Bruseli, aby ho autom vyzdvihli v Paríži po tom, ako na poslednú chvíľu zmenil názor a rozhodol sa, že sa neodpáli. Jeho vestu s výbušninami neskôr objavila polícia v kontajneri na odpadky na jednom z parížskych predmestí.
  • 15. marec 2016 - Belgická polícia zabila jedného ozbrojenca po tom, ako niekoľko policajtov utrpelo zranenia počas razie v bruselskom byte spájanom s vyšetrovaním parížskych útokov. Ďalším dvom podozrivým sa podarilo utiecť. V byte boli zaistené odtlačky prstov Abdeslama, posledného známeho účastníka parížskych útokov, čo naznačilo, že sa nachádza v Bruseli.
  • 18. marec 2016 - Belgická polícia po prestrelke v Bruseli zadržala Salaha Abdeslama, v tom čase najhľadanejšieho muža v Európe. Belgickí ministri vnútra a zahraničných vecí však 20. a 21. marca varovali, že podľa príslušných bezpečnostných úradov Abdeslam a jeho komplici plánujú bezprostredný teroristický útok.
  • 22. marec 2016 - Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásil IS. Udalosť si vyžiadala viac ako 30 mŕtvych a 200 zranených. Belgické médiá zverejnili zábery z bezpečnostnej kamery, na ktorých je vidno trojicu mužov podľa polície podozrivých zo spáchania bombových útokov na letisku. Ich totožnosť bezprostredne nebola známa. K totožnosti útočníka z metra nie sú nateraz dostupné žiadne relevantné indície.
861 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #letisko #explózie #Belgicko #IS #útoky v Bruseli #Zaventem