Hizballáh: Európa horí rovnakým plameňom ako Blízky východ

Európa horí v tom istom ohni, aký zapálili niektoré režimy v Sýrii a na Blízkom východe. V súvislosti s atentátmi, pri ktorých v Belgicku zahynuli tri desiatky ľudí, to oznámil libanonský šiítský Hizballáh.

22.03.2016 14:56 , aktualizované: 16:26
debata (49)

Sýrska vláda bruselské útoky odsúdila a za popretie hodnôt islamu ich považuje autorita sunnitského islamu z káhirskej mešity Al-Azhar. Podľa agentúry SANA ich však považuje za výsledok „chybnej politiky“ proti terorizmu.

Duchovní z mešity Al-Azhar, ktorí majú významné slovo v sunnitskom islame, oznámili, že bruselské útoky odporujú islamskému učeniu.

„Al-Azhar rozhodne tieto teroristické útoky odsudzuje. Tieto nenávistné zločiny odporujú znášanlivému učeniu islamu. Ak sa svet nezjednotí, aby tejto epidémii čelil, zločinci nikdy neprestanú páchať zločiny na nevinných,“ uviedla mešita vo vyhlásení.

Stúpenci radikálov z Islamského štátu útoky privítali. Islamský „štát vás prinúti prehodnotiť vaše spôsoby tisíckrát, než sa odvážite znova zabíjať moslimov; moslimovia teraz majú štát, ktorý ich bráni“, napísal na twitteri jeden zo stúpencov IS.

Medzi reakciami moslimov sa na twitteri objavila tiež nasledujúca veta: „Moslimovia sa nemusia za bruselské útoky ospravedlňovať, pretože ľudia si musia uvedomiť, že islam je náboženstvo mieru.“

Hizballáh, ktorý vyznáva šiítský islam, k útokom oznámil, že „Európa a celý svet teraz horia rovnakým plameňom, aký niektoré režimy roznietili v Sýrii a v ďalších štátoch oblasti“. Útoky však táto organizácia odsúdila.

Útoky odsúdili tiež Turecko a štáty Perzského zálivu. Generálny tajomník Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) ponúkol Belgicku pomoc. Turecko má za sebou niekoľko atentátov, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí.

Jeden z užívateľov twitteru poznamenal, že dúfa, že turecké úrady sledujú postup tých belgických. „Blokovanie sociálnych sietí je presne to, čo sa v takej kríze nerobí,“ napísal.

K bruselským útokom sa prihlásil podľa agentúry radikálov Amaki Islamský štát, ktorý „hrozí Európe ďalšími operáciami“.

Utrpenie v Bruseli odsúdil aj pápež

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, pápež František, v súvislosti so sériou útokov v Bruseli zaslal sústrastný telegram prímasovi katolíckej cirkvi v Belgicku a arcibiskupovi z Malines-Bruxelles, Jozefovi De Kesel. Pápež v ňom znova odsúdil „slepé násilie, ktoré vedie k takému veľkému utrpeniu“.

V telegrame sa uvádza, že pápež zveruje „Božiemu milosrdenstvu všetkých ľudí, ktorí prišli o život, a spája sa v modlitbách a v bolesti s ich blízkymi“. Vyjadril tiež hlbokú účasť zraneným a ich rodinám a vyslovil sympatie ľuďom, ktorí im „v tejto skúške prinášajú úľavu a útechu v ich bolestiach“.

Svoje vyhlásenie k tragickým udalostiam vydala aj belgická biskupská konferencia.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #islam #Libanon #šiiti #Hizballáh #IS #GCC #útoky v Bruseli