Ruský súd poslal Savčenkovú na 22 rokov za mreže

Ruský súd poslal ukrajinskú dôstojníčku a poslankyňu Naďu Viktorivnu Savčenkovú, ktorú obvinili z účasti na vražde ruských novinárov zabitých na východe Ukrajiny, na 22 rokov za mreže.

22.03.2016 15:27 , aktualizované: 15:38
Naďa Savčenková Foto: ,
Obžalovaná Naďa Savčenková prerušila čítanie súdneho rozsudku spevom ukrajinskej ľudovej piesne.
debata (201)

Oznámila to ruská agentúra TASS. Obžaloba žiadala 23 rokov väzenia. Savčenková všetky obvinenia odmieta.

„Dôkazy obžaloby sú vierohodné a úplne vyvracajú verziu obhajoby o nevine Savčenkovej,“ uviedol sudca Leonid Stepanenko a dodal, že „náprava Savčenkovej je možná len v izolácii od spoločnosti“.

Obžalovaná potom prerušila čítanie rozsudku spevom ukrajinskej ľudovej piesne. Až po prestávke tak sudca ohlásil výšku trestu.

Savčenková (34) podľa obžaloby v júni 2014 na východe Ukrajiny ako príslušníčka dobrovoľníckej jednotky bojovala na strane vládnych síl. Údajne mala naviesť paľbu ukrajinskej armády na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Podľa obhajoby ju však v tom čase už zajali proruskí separatisti, ktorí ju odovzdali Rusom.

Súd uviedol, že imunita ukrajinskej poslankyne a členky Parlamentného zhromaždenia Rady Európy nebráni odsúdeniu Savčenkovej, pretože mandát získala až po spáchaní inkriminovaných zločinov, ako aj po zatknutí a uvalení väzby.

Za dôveryhodných označil svedkov obžaloby, ktorí pochádzajú podľa obhajcov z radov proruských separatistov, ako aj dôkazy usvedčujúce Ukrajinku. Dôkazy a svedectvo obhajoby o nevine obžalovaných sudca odmietol. Nevidí ani dôvod žiadať Ukrajinu o pomoc kvôli ďalšiemu overovaniu alibi Savčenkovej, ktoré podľa neho vyvrátili svedkovia a experti obžaloby.

Porošenko ponúkol dvoch ruských zajatcov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol Moskve vymeniť Savčenkovú za dvoch Rusov, ktorých Ukrajinci zajali v boji so separatistami na východe Ukrajiny a teraz ich súdia v Kyjeve. Oznámili to agentúry AFP a TASS.

Ukrajinka vopred oznámila, že sa proti verdiktu nemieni odvolať. Podľa obhajcov si tak zablokuje možnosť napadnúť rozsudok na Európskom súde pre ľudské práva. Savčenková však dúfa, že zrieknutie sa odvolania by mohlo urýchliť jej vydanie do vlasti, zrejme výmenou za Rusov uväznených na Ukrajine.

Kyjev a západné štáty požadujú prepustenie Savčenkovej. Kremeľ až doteraz tieto výzvy ignoroval a tvrdil, že do práce nezávislých súdov nikto nesmie zasahovať.

Tlač už skôr špekulovala, že po vynesení prísneho rozsudku by mohlo dôjsť k výmene Savčenkovej a ďalších uväznených Ukrajincov za Rusov, ktorých zajali ukrajinskí vojaci na východe Ukrajiny, poprípade za zmiernenie sankcií voči Rusku.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #súd #Ukrajina #Naďa Savčenková