Putin: Bojovať proti terorizmu sa dá iba spojením síl

Teroristické útoky v Bruseli zdôraznili potrebu zjednotenia svetového úsilia v boji proti terorizmu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

22.03.2016 16:42 , aktualizované: 20:47
terorizmus, útoky, Brusel Foto: ,
Žena kladie sviečky do tvaru srdca na pamiatku obetiam útokov v Bruseli.
debata (94)

Putin svoj televízny príhovor začal vyjadrením sústrasti rodinám obetí útokov v Bruseli. „O otázkach, ktoré sa týkajú boja proti terorizmu, sme hovorili opakovane a účinne proti nemu bojovať je možné iba spojením síl,“ dodal Putin.

Viacerí ruskí poslanci a ďalší predstavitelia v minulosti opakovane kritizovali neochotu Západu spolupracovať v boji proti terorizmu aj s Moskvou, ktorá vyplýva zo sporu ohľadne krízy na východe Ukrajiny, pripomenula v tejto súvislosti agentúra AP.

USA a Nemecko prisľúbili pomoc v pátraní po útočníkoch

Obama, ktorý je momentálne na trojdňovej historickej návšteve Kuby, prisľúbil, že USA „spravia všetko, čo je potrebné“, aby pomohli Belgicku vydať spravodlivosti páchateľov teroristických útokov.

Zdôraznil, že Spojené štáty sú s Belgickom „súdržné“, čo sa týka odsúdenia „týchto ohavných útokov proti nevinným ľuďom“, informuje agentúra AP.

Podľa demokratickej kandidátky na nomináciu do amerických prezidentských volieb Hillary Clintonovej terorizmus napriek týmto udalostiam „neuspeje“. Bývalá prvá dáma zároveň vyzvala na solidaritu s európskymi spojencami Washingtonu.

„Dnešné útoky iba posilnia naše odhodlanie stáť pri sebe ako spojenci a poraziť terorizmus a radikálny džihádizmus po celom svete,“ uviedla vo vyhlásení Clintonová, bývalá šéfka americkej diplomacie, ktorú cituje agentúra Reuters.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na teroristické útoky v Bruseli vyhlásila, že jej krajina bude spolupracovať s Belgickom v snahe vypátrať a potrestať zodpovedné osoby. Zároveň oznámila, že vláda prerokuje dôsledky týchto udalostí pre Nemecko na stredajšom zasadnutí, informuje agentúra Reuters.

Podľa Merkelovej bude Nemecko s belgickými bezpečnostnými orgánmi „všemožne spolupracovať, aby boli nájdení, určení a potrestaní vinníci“ útokov na letisku a stanici metra v Bruseli, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených.

Kancelárka sa v tejto súvislosti spojila s belgickým premiérom Charlesom Michelom a vyjadrila mu „plnú solidaritu“, dopĺňa agentúra AP.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere po teroristických útokoch v Belgicku oznámil sprísnenie bezpečnostných opatrení „v oblasti kritickej infraštruktúry“ Nemecka, ako aj pozdĺž nemeckých hraníc s Belgickom, Francúzskom a Holandskom.

Belgické úrady uvádzajú, že k bombovým útokom došlo v ranných hodinách na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K útokom sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil, hoci po internete kolujú nepotvrdené správy o tom, že ide o dielo extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

94 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #USA #džihád #útoky v Bruseli