Ministerka Jaresková je ochotná viesť novú ukrajinskú vládu

Ukrajinská ministerka financií Natalja Jaresková dala najavo ochotu postaviť sa do čela budúcej úradníckej vlády, ak dostane parlamentnú podporu bez vplyvu oligarchov.

22.03.2016 18:09
debata (60)

Ministerka to napísala na facebooku. V čase politickej krízy je podľa Jareskovej možné zvládnuť problémy krajiny len s „vládou technokratov“.

Po februárovom hlasovaní v parlamente, pri ktorom terajšia vláda premiéra Arsenija Jaceňuka fakticky stratila koaličnú podporu, sa o Jareskovej ako o najvhodnejšej kandidátke na premiérsky úrad hovorí stále častejšie.

Rodená Američanka s ukrajinským aj americkým pasom má z USA značné exekutívne a manažérske skúsenosti, doteraz sa však nehodlala ujať politickej funkcie.

Aj v poslednom vyhlásení Jaresková zvlášť zdôraznila, že Ukrajinu v jej terajšej ťažkej situácii môže viesť jedine úradnícka, nie politická vláda.

„Som pripravená dať dohromady taký tím, ktorý je schopný pracovať v záujme celej krajiny, všetkých jej občanov a nie jednotlivých politických alebo podnikateľských skupín,“ konštatovala na facebooku Jaresková.

Ministerka uviedla, že žiada podporu parlamentnej väčšiny, teda aspoň 226 poslaneckých hlasov, a novú koaličnú zmluvu, ktorá by zaručovala realizáciu všetkých potrebných reformných krokov.

Práve neschopnosť Jaceňukovej vlády presadiť reformy v posledných mesiacoch značne destabilizovala krajinu. Ohrozené sú aj miliardové pôžičky Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky, bez ktorých sa ukrajinská ekonomika nezaobíde. Vláda má medzi obyvateľstvom prakticky nulovú podporu a čelí obvineniu, že obhajuje len záujmy oligarchov.

Päťdesiatročná Jaresková v USA zastávala hospodárske funkcie na ministerstve zahraničia a pôsobila aj v niekoľkých vysokých funkciách v privátnom sektore. Na poste ukrajinskej ministerka financií pracuje od decembra 2014.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Rusko #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Natalja Jaresková