Útok na bruselskom letisku podnikli bratia, polícia tretieho útočníka nechytila

Dvaja samovražední atentátnici, ktorí podnikli utorkový útok na bruselskom letisku, boli bratia Khalid a Brahim El Bakraouiovci z belgickej metropoly. Belgická polícia v Anderlechtu nechytila hľadaného teroristu Najima Laachraouiho. Ministerka zdravotníctva aktualizovala bilanciu útokov, ktoré si vyžiadali 31 obetí a 260 zranených. Belgický minister vnútra oznámil, že v Bruseli nevyhlásia ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia okrem už platných.

23.03.2016 08:25 , aktualizované: 17:00
debata (79)
Kombinovaná snímka Belgickej federálnej polície... Foto: SITA
Brusel, útoky, podozrivý Kombinovaná snímka Belgickej federálnej polície ukazuje jedného z podozrivých zo spáchania teroristických útokov v Bruseli Najima Laachraouia.

Belgický federálny prokurátor Fréderic Van Leeuw vyhlásil, že Khalid sa odpálil v metre a Brahim na letisku. Povedal tiež, vyšetrovatelia stále pracujú na identifikácii ďalších dvoch útočníkov z letiska a že jeden z nich je na úteku. Tým by podľa skorších správ médií mohol byť radikál Najim Laachraoui, o ktorom bruselský denník La Derniére Heure chybne informoval, že ho zadržali.

Doteraz sa malo za to, že na záberoch trojica útočníkov z letiskových kamier sú zrejme bratia El Bakraouiovci a Laachraoui. Prokurátor ale povedal, že identifikovaný bol na základe odtlačkov prstov len jeden z trojice, a to práve Brahim, ktorý je známy aj ako Ibrahim. Na letisku sa odpálili dvaja samovražední atentátnici, totožnosť druhého známa nie je.

Vyšetrovatelia podľa Van Leeuwa pri raziách našli v kontajneri na odpadky v bruselskej štvrti Schaerbeek počítač, v ktorom bola Brahimova posledná vôľa. V nej sa uvádza, že je stále na úteku, že nevie, čo robiť, lebo po ňom všade pátrajú, že sa už necíti v bezpečí a že pokiaľ bude ďalej vyčkávať, skončí vo väzení.

Prokuratúra sa domnieva, že na úteku je viac ľudí, ktorí sa podieľali na atentátoch. Jedným z nich je aj dvadsaťštyriročný Laachraoui, ktorý je údajne belgický občan narodený v Bruseli. Polícia už skôr oznámila, že jeho DNA bola nájdená na niekoľkých pásoch s výbušninami pri novembrových útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ku ktorým sa rovnako ako teraz prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

Laachraoui podľa médií odcestoval do Sýrie vo februári 2013 a po návrate do Európy používal falošné meno Soufiane Kayal. Dokladmi na toto meno sa preukázal aj vlani v septembri, keď cestoval s teraz už zadržaným Salahom Abdeslamom do Maďarska.

Belgická polícia sa podľa denníka The Telegraph domnieva, že trojica útočníkov na letisko prišla v troch autách – v taxíku, Renaulte Clio a v čiernom Audi S4. Krátko po výbuchoch svedkovia videli odchádzať audi s tromi či štyrmi ľuďmi a poznamenali si číslo registračnej značky vozidla. Policajné vyšetrovanie údajne ukázalo, že audi odkazuje na istého 22-ročného Turka z holandskej provincie Limburg, ktorý je v hľadáčiku tajných služieb od vlaňajšieho apríla, keď s niekoľkými ľuďmi odcestoval do Saudskej Arábie.

Jedna z možných vyšetrovateľských teórií podľa The Telegraph považuje skupinu z audi za takzvané druhé komando, ktoré vykonalo v stanici metra ďalší teroristický útok.

Fotografia Khalila El Bakraoui, jedného z... Foto: SITA/AP
Belgicko, terorista, Khalil Bakraoui Fotografia Khalila El Bakraoui, jedného z bratov, ktorí útočili v Bruseli.

Oboch bratov podľa RTBF polícia poznala kvôli ich kriminálnej minulosti, ale až doteraz neboli spájaní s terorizmom. Naopak Laachraoui bol považovaný za islamského radikála, ktorý v minulosti navštívil Sýriu.

Khalid si pod falošným menom prenajal byt v bruselskej štvrti Forest, kde polícia pri razii minulý týždeň zastrelila ozbrojeného muža, ktorého neskôr úrady identifikovali.

Vyšetrovatelia našli na mieste vlajku Islamského štátu, útočnú pušku, roznetky a odtlačky prstov Salaha Abdeslama, považovaného za jedného z hlavných strojcov vlaňajších novembrových atentátov v Paríži, ktorého zatkli o tri dni neskôr.

Zaujímavosťou je, že Salah Abdeslam pripravoval atentáty v Paríži spolu so svojím bratom Brahimom. Kým Brahim sa odpálil, Salah tak neurobil a utiekol do Bruselu. Vlani v januári v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo útočili tiež bratia – Said a Chérif Kouachiovci. Oboch polícia zastrelila. Bombový útok na bostonský maratón v apríli 2013, pri ktorom zahynuli traja ľudia, bol takisto dielom bratov. Staršieho Tamerlana Carnajeva polícia zabila pri prestrelke, mladšieho Džochara chytili a odsúdili na trest smrti. Poprava doteraz vykonala nebola.

IS sa opätovne prihlásil k útokom

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) sa druhýkrát prihlásila k zodpovednosti za utorkové teroristické útoky v Bruseli. Bezprostredne po atentátoch sa IS priznal prostredníctvom agentúry Amaki, ktorá islamistov podporuje, teraz tak urobil vo svojej rozhlasovej stanici Bajan, uviedol portál hln.de.

„Atentáty (v Bruseli) boli vykonané na základe veľmi rýchleho plánovania a rozhodnutia,“ oznámili v utorok islamisti. Bojovníci IS vykonali podľa vyhlásenia sériu útokov pomocou „pásov s výbušninami a výbušných zariadení. Terčom bol podľa islamistov Brusel ako hlavné mesto Belgicka, "krajina, ktorá je súčasťou medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu “.

Podľa belgickej ministerky zdravotníctva si útoky vyžiadali najmenej 31 obetí

Utorkové teroristické útoky v Bruseli si vyžiadali najmenej 31 mŕtvych a takmer 260 zranených. V stredu to podľa agentúry DPA oznámila belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková s tým, že počet obetí je približný.

Stále totiž nie je jasné, či sa podarilo identifikovať všetkých mŕtvych. Doteraz médiá s odvolaním sa na rôzne zdroje z radov polície, hasičov či lekárov písali až o 34 zabitých a asi o 230 zranených. „Bilancia sa môže ešte zvýšiť,“ citovala belgická tlačová agentúra Belga z oficiálneho vyhlásenia k počtu obetí. (Viac čítajte v správe V Bruseli zahynuli alebo boli zranení ľudia najmenej 40 národností.)

Belgická polícia nezatkla Najima Laachraouia

Prokuratúra už skôr zadržanie Laachraouiho nepotvrdila a na 13:00 zvolala tlačovú konferenciu, napísala agentúra Reuters.

Na 24-ročného Laachraouiho sa polícia zamerala potom, ako ho zachytili na letiskových bezpečnostných kamerách. Laachraoui, ktorý je belgický občan narodený v Bruseli, sa zrejme na výbuchoch podieľal, hoci sa v odletovej hale neodpálili.

Polícia už skôr oznámila, že jeho DNA našli na niekoľkých pásoch s výbušninami pri novembrových útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ku ktorým sa rovnako ako teraz prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

Belgická prokuratúra uplynulý pondelok identifikovala Laachraouiho ako ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra. Laachraoui dovtedy v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o muža, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Obaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním boli aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid.

Druhý menovaný prišiel o život 15. marca pri policajnej razii v bruselskej štvrti Forest. Abdeslamovi sa vtedy podarilo uniknúť, ale 18. marca ho polícia zatkla na inom mieste v Bruseli. Momentálne je vo väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.

Belgické úrady vyzvali verejnosť na pomoc pri pátraní po Najimovi Laachraouim, ako aj po Mohamedovi Abrinim, ktorého zachytila bezpečnostná kamera spolu so Salahom Abdeslamom na čerpacej stanici pri ceste smerom na Paríž, a to dva dni pred atentátmi z 13. novembra 2015.

Polícia predpokladá, že úlohou tretieho atentátnika bolo aktivovať výbušný systém, ktorý však neexplodoval a nepoškodený sa našiel v zničenej odletovej hale letiska. Identita predpokladaných páchateľov útoku zatiaľ nie je známa. Letisko Zaventem bude aj v stredu uzatvorené.

V Belgicku po útokoch platí najvyšší stupeň... Foto: SITA, Valentin Bianchi
brusel, belgicko, prázdna ulica, ulica, V Belgicku po útokoch platí najvyšší stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi.

Belgický minister vnútra nerozumie kritike o zlyhaní krajiny v boji s terorizmom

Belgický minister vnútra Jan Jambon oznámil, že po utorkových útokoch v Bruseli v meste nevyhlásia ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia okrem už platných.

„Myslím, že musíme zostať chladnokrvní a pokojní a kontrolovať situáciu,“ spresnil. Jambon v rozhovore pre televíziu RTBF vyhlásil, že útoky v Bruseli sa začali pripravovať zrejme dávno pred tým, ako polícia minulý týždeň v piatok dolapila Salaha Abdeslama, hľadaného v súvislosti s vlaňajšími atentátmi v Paríži.

V rozhovore minister vyhlásil, že po útokoch v Bruseli je presvedčený o nutnosti pokračovať v boji proti extrémizmu a teroristom, „ktorí útočia na základné hodnoty našej spoločnosti“. Súčasne vyjadril údiv nad závermi zahraničnej tlače, ktorá Brusel označila za slabé miesto boja s terorizmom v Európe.

„Skutočne tomu nerozumiem,“ uviedol minister pre RTBF a poukázal napríklad na vlaňajšiu protiteroristickú operáciu vo Verviers či na nedávne chytenie Salaha Abdeslama. „Všetci ho hľadali, my sme ho chytili. Odsúdili sme teroristov, boli sme prví v Európe,“ upozornil.

Pripomenul, že v Belgicku momentálne platí najvyšší stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi. „Robíme, čo treba. Vždy hovorím, že stopercentnú záruku na bezpečnosť nemôže dať nikto, ale my pokračujeme v boji“.

Na margo zvýšenia stupňa teroristického ohrozenia Jambon uviedol, že vláda k nemu v utorok pristúpila, pretože sa po výbuchoch na letisku Zaventem a v bruselskom metre obávala tretieho útoku. Dodal, že tieto opatrenia budú platiť len dovtedy, kým bude pretrvávať hrozba okamžitého atentátu.

Belgická vláda po utorkových udalostiach vyhlásila trojdňový štátny smútok. Kabinet na svojom zasadnutí podľa Jambona zvažoval aj opatrenia súvisiace s bezpečnosťou, a to najmä škôl a verejnej dopravy. „Prijali sme rozhodnutie postupovať tak, aby sme sa čo najrýchlejšie vrátili k normálnemu životu,“ uviedol Jambon.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #pátranie #terorista #teroristický útok #Belgicko #útoky v Bruseli