Ministri Steinmeier a Lavrov rokovali o Sýrii

Pri mierových rozhovoroch o urovnaní sýrskeho konfliktu nie je času nazvyš. V Moskve to po stretnutí so Sergejom Lavrovom povedal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier a vyzval zúčastnené strany, aby rokovanie, ktoré sa odohráva v Ženeve, nebrzdili. Lavrov vyhlásil, že Európania by mali ponechať bokom svoje "geopolitické hry", keď teraz čelí terorizmu.

23.03.2016 12:23
Sýria, Lavrov, Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier si potriasa rukou s ruským kolegom Sergejom Lavrovom počas rokovaní o Sýrii v Moskve.
debata (4)

„Všetci sme si vedomí toho, že nie je času nazvyš. Nikto, žiadna strana konfliktu, by sa nemala pokúšať márniť čas,“ poznamenal o sýrskej kríze Steinmaier.

Podľa Lavrova je Rusko pripravené rokovať o boji proti teroristickému nebezpečenstvu. „Dúfam, že Európania čeliaci vážnej teroristickej hrozbe po bruselských atentátoch dajú stranou geopolitické hry a zjednotia sa, aby teroristom nedovolili ovládnuť kontinent,“ povedal ruský minister. Lavrov vyhlásil, že prímerie dohodnuté v Sýrii koncom februára je dodržiavané. Ostro však kritizoval Turecko, ktoré podľa neho pod heslom boja proti terorizmu podniká ťaženie proti kurdským organizáciám v Sýrii aj v Turecku.

Rusko bojuje v Sýrii od konca minulého septembra. Podľa Lavrova sa vďaka ruským operáciám podarilo obmedziť nelegálne prechody cez sýrsko-tureckú hranicu.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS sa obaja ministri zhodli, že je potrebné zapojiť do sýrskych mierových rokovaní všetkých hráčov, teda aj Kurdov. „Venovali sme zvláštnu pozornosť sýrskemu politickému procesu. Vítame vývoj v Ženeve,“ povedal Lavrov. Dialógu by sa podľa neho mala zúčastniť sýrska vláda a zástupcovia celej sýrskej politickej opozície, keďže ide o zostavenie budúceho kabinetu.

Turecko ako odporca Damasku bráni účasti Kurdov v rozhovoroch, Rusko sa ich naopak snaží do dialógu vtiahnuť. Ženevské rokovania však stagnujú kvôli názoru na prezidenta Assada. Vládne delegácie o jeho odstúpení vôbec neplánujú rokovať, opozícia to naopak považuje za hlavnú tému.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Sergej Lavrov #Frank-Walter Steinmeier