Tváre obetí bruselských útokov: letuška a basketbalista

Celý svet v utorok obletela fotografia ženy v roztrhanom žltom saku, zakrvavenej a pokrytej prachom, ktorá s otraseným výrazom v tvári sedí na sedačke na bruselskom letisku Zaventem.

23.03.2016 20:00
brusel, výbuch, letisko, zaventem, belgicko, Foto: ,
Ženy na bruselskom letisku po explóziách.
debata (26)

Vedľa nej žena, ktorá krvavou rukou zviera mobil a zúfalo sa pokúša niekam dovolať. Dve ženy z vyše stovky zranených po dvoch samovražedných výbuchoch, ktoré zachytila gruzínska novinárka.

Ženu v žltom saku neskôr identifikovali ako 45-ročnú indickú letušku Nidhi Chaphenkarovú, matku dvoch detí. Kým v nemocnici neskôr podstúpila operáciu, jej rodina netrpezlivo čakala na správy. „Celý deň sme nemali nijaké informácie. Všetci nám hovorili, že je mimo nebezpečenstva. Ale ako som mal vedieť, či nám nedávajú falošnú nádej? Chcel som počuť jej hlas,“ povedal jej manžel Rupesh pre Times of India. Informácie mal od manažéra leteckej spoločnosti Jet Airways, do Bruselu sa nemohol dovolať. Bol v práci v Bombaji, keď sa dozvedel o atentátoch, tak hneď utekal domov.

Spoločnosť Jet Airways, pre ktorú Nidhi pracuje 15 rokov, medzitým potvrdila, že útokmi boli zasiahnutí dvaja jej zamestnanci. Nidhin kolega Amit utrpel ľahšie poranenia očí.

Prekvapením pre mnohých bola fotografia ďalšieho zraneného z letiska. Keď sa na sociálnych sieťach objavil záber zaprášeného vysokého muža ležiaceho na zemi v kaluži krvi pri nohách, mnohí nemohli uveriť vlastným očiam. V zranenom spoznali hviezdu národného basketbalového tímu 37-ročného Sebastiena Bellina a klubu Gent Hawks. „Je to naozaj Seb?“ posielali priatelia správy jeho otcovi do Ameriky. „V Kalifornii boli štyri hodiny ráno. Tak sme sa to dozvedeli,“ povedal pre CNN jeho otec Jean.

Útok na letisku zasiahol aj basketbalistu... Foto: SITA/AP, Ketevan Kardava,
Brusel, letisko Útok na letisku zasiahol aj basketbalistu Sebastiena Bellina.

Pri explózii belgického basketbalistu brazílskeho pôvodu vyhodilo do vzduchu. Noha mu krvácala z črepín, ktoré ho zasiahli. Ešte v utorok podstúpil prvú operáciu. Ďalšia má nasledovať. Po výbuchu ležal na zemi asi hodinu. „Stratil veľa krvi. Stabilizovali ho a teraz ho čaká ďalšia operácia,“ povedal Jean Bellin. So synom sa mu podarilo dva razy hovoriť. „Jeho prvé slová boli: Nedokážeš si predstaviť tú masakru okolo. Hovoril jasne, aj keď mal zjavne veľké bolesti. Druhýkrát som s ním hovoril, keď bol pod sedatívami a cítil sa veľmi unavený,“ dodal basketbalistov otec. Jeho kolegovia i bývalí spoluhráči mu teraz želajú skoré uzdravenie.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Bruseli #Zaventem