Kauza Savčenková znesie veľa

Vyhlásením rozsudku nad ukrajinskou dôstojníčkou Nadeždou Savčenkovou (za vraždu - 18 rokov, za pokus 10, za prekročenie hranice pokuta, súhrnne: 22 rokov a pokuta 30-tisíc rubľov, takmer 400 eur) sa kauza, ktorá poriadne páchne politikárčením, ani zďaleka nekončí.

24.03.2016 07:40
Nadežda Savčenková, Naďa savčenková, savčenková Foto:
Ukrajinská dôstojníčka Nadežda Savčenková si samotný proces užívala. Aspoň navonok.
debata (191)

A zdá sa, že ani politickému vedeniu v Kyjeve nejde len o ďalší osud odsúdenej Ukrajinky. Kauza totiž ak treba, tak znesie veľa. Svedčia o tom aj dva citáty z kuchyne ukrajinskej „veľkej politiky“ ako dôkaz, na čo sa niektorým ukrajinským politikom hodí Savčenkovej prípad.

„Teroristický útok v Bruseli je pokusom odpútať pozornosť od ukrajinskej dôstojníčky Nadeždy Savčenkovej. Na prvých stranách svetových novín by mal svietiť rozsudok nad pilotkou, ale všetci informujú o Bruseli. Nie je to náhoda,“ napísal na jednej zo sociálnych sietí Zoran Škirjak, poradca ministra vnútra s „postrehom“, že "explózie zazneli presne v deň, keď mali vyniesť rozsudok nad Savčenkovou“.

Škirjak sa tak pokúsil „dešifrovať“ predchádzajúce vyjadrenie šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (štátnej bezpečnosti) Vasilija Gricaka, ktorý dokonca nevylúčil „ruskú stopu“ v teroristických útokoch v Bruseli.

A odsúdená nadporučíčka Savčenková zatiaľ očakáva, že sa napokon všetko dobre skončí a že ju čoskoro vymenia za dvoch Ukrajincami zajatých Rusov Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. V Donbase ich zatkli v máji minulého roku, pretože ich Ukrajinci považujú za ruských vojakov.

V opačnom prípade Savčenkovú čaká za spoluúčasť na zabití ruských novinárov Antona Vološina a Igora Korneľuka pobyt v ženskom nápravnom zariadení číslo 11 v zabajkalskom Nerčinsku. Informovali o tom miestne noviny Zabajkalský robotník, odvolávajúc sa na zdroj blízky justičným orgánom.

Aby nadporučíčka namiesto do Kyjeva nezamierila na Sibír, sa pokúsil vybaviť ukrajinský prezident Petro Porošenko. Obrátil sa na viceprezidenta USA Joea Bidena. Politika, pre ktorého je Ukrajina "srdcovou záležitosťou“ už aj preto, lebo jeho syn u našich východných susedov má podnikateľské zámery.

Čo si myslí s prestávkami držiaca hladovku... Foto: Facebook
Nadežda Savčenková, naďa savčenková, savčenková Čo si myslí s prestávkami držiaca hladovku ukrajinská dôstojníčka Nadežda Savčenková o obvinení súdu, dala jasne najavo.

Podľa prezidentskej kancelárie obaja politici v telefonickom rozhovore diskutovali o „odsúdení Savčenkovej“ a „skoordinovali stanoviská k jej prípadnej výmene“. Biden zároveň ubezpečil Porošenka, že urobí všetko v záujme oslobodenia nadporučíčky. Rovnako sa o to mal pokúsiť aj šéf diplomacie USA John Kerry, ktorý priletel do Moskvy.

Doterajší vývoj kauzy Savčenková potvrdzuje, že väčšina stúpencov ukrajinskej leteckej navigátorky, ktorú časopis Economist charakterizoval ako „nového národného hrdinu“ a „ukrajinskú Janu z Arku“, analyzuje, kto Ukrajinku súdil a nie za čo ju odsúdili.

Sergej Ratušňak, exposlanec parlamentu a bývalý primátor Užhorodu, ktorého možno sotva podozrievať zo sympatií k Rusku a Donbasu, na jednej zo sociálnych sietí napísal: "Osobne som hovoril s učiteľom a kňazom, ktorý ako zázrakom prežili fanatizmus a mučenie Savčenkovou.

Podľa ich svedectva nebila, ona jednoducho mrzačila a zabíjala. Zajatci mali zviazané ruky a nohy – bila ich rúrkou po genitáliách, alebo im hasila cigarety v očiach. Stále kričala: Poďme ich predať na orgány alebo ich postrieľajme."

Politológ Ivan Hoffman, známy hlavne z čias nežnej revolúcie, si neodpustil konštatovanie, podľa ktorého urobiť zo Savčenkovej mediálnu hviezdu vyžaduje poriadnu dávku naivity alebo silný žalúdok.

„Existujú videá, na ktorých sa Savčenková sama chváli tým, z čoho ju obviňujú, teda že zabíjala ľudí. O jednotke Ajdar, v ktorej ako letecká navigátorka koordinovala paľbu mínometov a pechotných riadených striel, sa Amnesty International zmieňuje v súvislosti s represiami voči civilnému obyvateľstvu a so zločinmi proti ľudskosti,“ konštatoval Hoffman na portáli Denik.cz.

Zároveň upozornil, že aby politici mohli obdivovať hrdinskú ukrajinskú pilotku, ktorá sa nebojí ničoho, ani samotného Putina, musia si dávať pozor, aby nenarazili v internete na odkazy, v ktorých o Savčenkovej hovorí napríklad už exprimátorom Ratušňakom spomínaný kňaz Svätonikolského chrámu Vladimir Mareckij.

Nadporučíčka Savčenková odsúdená za spoluúčasť na zabití ruských novinárov a ďalších civilistov je za mrežami od júla 2014. V prípade vydania na Ukrajinu ju čaká omilostenie a mučeníčka v očiach nielen kyjevskej vládnej moci si rovno sadne do poslaneckej lavice. Existujú dokonca špekulácie, podľa ktorých aj keď nemá politické kvality, môže skončiť hodne vysoko a v nejednom prípade zobrať vietor z plachiet niektorým ukrajinským politikom.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadežda Savčenková #Naďa Savčenková