V Líbyi čaká 800-tisíc utečencov na cestu do Európy, tvrdí francúzsky minister

V Líbyi čaká na 800 000 utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na francúzskeho ministra vnútra Jeana-Yvesa Le Driana.

24.03.2016 12:30
debata (96)

Ten v rozhovore pre francúzske rádio Europe 1 hovoril aj o problémoch operácie EÚ Sophia, ktorá podľa neho nebude úspešná, kým Líbya nebude mať stabilnú vládu.

V súčasnosti sa objavujú v médiách správy, že po uzavretí takzvanej balkánskej trasy, cez ktorú prišiel vlani do Európy cez milión utečencov, sa vysídlenci budú snažiť využívať iné cesty. Jednou z nich môže byť práve trasa z Líbye cez Stredozemné more do Talianska.

Touto cestou sa dostalo vlani do Európy na 154 000 utečencov, tento rok ich priplávalo za necelé tri mesiace podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) asi 14 000.

Francúzsky minister vnútra v rozhovore pre francúzske rádio hovoril o „niekoľkých stovkách tisíc“ utečencov, ktorí sa z Líbye budú chcieť preplaviť do Európy. Na otázku novinárov, či je reálne číslo 800 000, Le Drian uviedol, že počet je takmer správny.

Šéfka diplomacie Federica Mogheriniová hovorila minulá týždeŇ o takmer pol milióne utečencov, ktorí by mohli cez Stredozemné more priplávať do Európy.

Le Drian sa tiež sťažoval na obmedzené právomoci protipašeráckej misie Sophia, ktorá operuje medzi Líbyou a Talianskom od minulého leta a podieľa sa na nej dvadsiatka štátov EÚ. Misia nemá prístup do líbyjských pobrežných vôd, pretože Líbya sa zmieta v občianskej vojne.

Líbya sa prepadla do chaosu po páde režimu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého zvrhla ľudová revolúcia v roku 2011. V krajine postupne vznikli dve mocenské centrá. Tripolis a podstatnú časť západnej Líbye ovláda islamistická vláda a parlament, východná časť krajiny je pod kontrolou medzinárodne uznávanej vlády podporovanej parlamentom v Tobruku.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Líbya #Francúzsko #minister vnútra #utečenci #migračná kríza