Možný Jaceňukov náhradník chce do vlády Ivana Mikloša

Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman sa stal medzi politikmi favoritom, ktorý má na poste premiéra nahradiť nepopulárneho Arsenija Jaceňuka.

24.03.2016 20:27
Ivan Mikloš Foto: ,
Ivan Mikloš.
debata (111)

To signalizuje prelom v politickej kríze, ktorá v tejto bývalej sovietskej republike trvá už celé mesiace. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Hrojsman vyhlásil, že pozve do vlády bývalého slovenského ministra financií Ivana Mikloša, v súčasnosti poradcu ukrajinskej ministerky financií, ale nespresnil, aký post by mu zveril. Vymenovanie Hrojsmana však ešte nie isté.

Súčasní a bývalí členovia ukrajinskej vládnej koalície sa vo štvrtok stretli na diskusii o nominovaní 38-ročného Hrojsmana, bývalého starostu mesta Vinnycia a spojenca prezidenta Petra Porošenka, ale zdôraznili, že táto nominácia bude aktuálna len ak sa strany dohodnú na novej koaličnej zmluve.

Popularita Jaceňukovej vlády podporovanej Západom od jeho nástupu k moci po protestoch na tzv. Majdane v rokoch 2013–2014 prudko poklesla. Jeho kabinetu navyše hrozí pád, keďže tri strany z koalície odišli – prvá vlani v septembri.

Vnútorné boje vo vládnej koalícii a korupčné škandály brzdili reformy požadované západnými podporovateľmi Kyjeva a zmarili aj rokovania o novej pôžičke vo výške 1,7 miliardy dolárov od Medzinárodného menového fondu (MMF). Tá je potrebná na oživenie ukrajinskej ekonomiky poškodenej vojnou.

Hrojsman by mohol byť dobrým kompromisným kandidátom na vyváženie záujmov konkurenčných frakcií. Bude však musieť presvedčiť Spojené štáty, Európsku úniu a MMF, ktoré sú všetky už frustrované z Kyjeva, že Ukrajina si bude ctiť svoje medzinárodné záväzky.

Hrojsmanovo vymenovanie do funkcie teda nie je hotová vec ani za predpokladu, že Jaceňuk sa nakoniec podvolí výzvam, aby odstúpil. Medzi stranami ešte musia prebehnúť niekoľkodňové či niekoľkotýždňové náročné rozhovory, kým sa dohodnú na nominácii.

„Som si istý, že ak nevyriešime túto politickú krízu, jediným východiskom z nej budú predčasné parlamentné voľby,“ povedal novinárom Jurij Lucenko, vplyvný zákonodarca zo strany Blok Petra Porošenka.

Ministerka financií a technokratka Natalija Jaresková, narodená v zahraničí, bola tiež pokladaná za kandidátku na premiérsky post. Hoci je ako reformátorka favoritkou Washingtonu, ukrajinskí zákonodarcovia tvrdia, že nemá podporu v parlamente.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman