Poľský kňaz kritizoval vieru krajanov odmietajúcich utečencov

Stovky urážok na internete zožal poľský kňaz, ktorý si trúfol krajanom vytknúť, že ich viera za nič nestojí, keď odmietajú pomôcť utečencom. O prípade informoval denník Gazeta Wyborcza.

26.03.2016 09:28
debata (40)

„Katolícky národ ústami svojej premiérky povedal: nula utečencov v našej krajine. O pár dní neskôr pôjde do kostola plakať nad Ježišovým krížom a o deň neskôr si zaspieva veľkonočné aleluja. Taká viera za nič nestojí,“ poznamenal krakovský jezuita Grzegorz Kramer v sociálnej sieti.

Reagoval tak na vyhlásenie premiérky Beaty Szydlovej, že Poľsko kvôli teroristickým útokom v Bruseli prestáva na svojom území prijímať migrantov v rámci programu prerozdelenia migrantov v Európskej únii.

„Ani keby som náramne zhrešil, nečakal by som takúto reakciu od spoluveriacich. To, čo ma postretlo od mojich kresťanských bratov a sestier, ma prerástlo,“ priznal duchovný podľa denníka po tom, čo jeho poznámka vyvolala na internete krajné reakcie.

Nadávanie do pokrytcov, hlupákov patrili k najmiernejším, hrubšie urážky redakcia radšej nezverejnila. Úplne zjavne sa však stoviek ľudí dotkli kňazove slová o viere Poliakov. Niektorí z dotknutých tvrdili, že duchovný nemá ich vieru hodnotiť, pretože to je súkromná vec. „Odkiaľ vieš, že naša viera za nič nestojí? Si Boh?“ pýtal sa užívateľ Lukasz.

„Máme pomáhať diablovi, ktorého vyznaním je islam?“ pýtali sa ďalší diskutujú, poprípade, či „sa všetci máme ukrižovať“, pretože „vpustiť si islamistov do domu je ako odistiť granát“. A „prečo prijímať ľudí, ktorí chcú zničiť moju krajinu a zničiť ma aj mojich blízkych“?

Kňaz odkázal kritikov na pasáž z listu svätého Jakuba o viere, ktorá je mŕtva, ak nie je spojená so skutkami.

Časť užívateľov sa podľa denníka za jezuitu postavila a ďakovala mu za odvahu aj zdravý rozum. Ďalší duchovný, Kazimierz Sowa, sa zase pozastavil nad tým, že „poľský katolícky národ sa nenávistne pustil do kňaza za to, že mu pripomenul evanjelium“.

Podľa liberálneho denníka má jezuita ešte jedného spojenca: pápeža Františtka, ktorý na veľkonočný Zelený štvrtok v utečeneckom centre v Castelnuovo di Porto pri Ríme umyl a pobozkal nohy jedenástim migrantom rôzneho vyznania ako gesto ústretovosti v čase, keď po útokoch v Paríži a Bruseli zosilneli protimoslimské a protiprisťaho­valecké nálady.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kňaz #utečenci #migračná kríza