Irán popiera obvinenia USA, že podporuje hackerov

Teherán v sobotu odmietol tvrdenia zo strany Washingtonu, že podporuje iránskych počítačových pirátov v útokoch proti infraštruktúram v Spojených štátoch. Americká justícia vo štvrtok obvinila skupinu Iráncov z útokov na počítačové systémy jednej vodnej elektrárne neďaleko New Yorku a desiatok amerických bánk.

26.03.2016 10:24
debata (3)

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že sedem Iráncov a dve iránske firmy napojené na teheránsky režim napadli americkej banky v období medzi decembrom 2011 a májom 2013. Útok mal dopad na státisíce bankových kont a spôsobil straty v rádoch desiatok miliónov dolárov.

Podľa newyorského súdu stoja za útokom iránske Revolučné gardy. Obžalovaní sú súdení v neprítomnosti. Terčom útoku sa podľa ministerstva v roku 2013 stala aj priehradná nádrž Bowman Avenue Dam v meste Rye Brook asi 30 kilometrov severne od New Yorku.

Hackeri sa mohli dostať k informáciám o fungovaní priehrady, o výške a teplote vody v nádrži a o stave technických zariadení. Mohli tiež ovládnuť stavidlo, ktorým sa priehrada vypúšťa. Podľa americkej ministerky spravodlivosti Loretty Lynchovej mohol byť útok Iráncov na priehradu „jasným a aktuálnym“ nebezpečenstvom pre Američanov.

„Iránska islamská republika nikdy nezamýšľala nejaké nebezpečné počítačové akcie a nepodporuje podobné činnosti,“ uviedlo podľa agentúry AFP iránske ministerstvo zahraničia. Vo vyhlásení pripomenulo, že naopak Spojené štáty spolu s Izraelom sú podozrivé, že v roku 2010 zosnovali útok proti iránskym jadrovým zariadeniam pomocou počítačového vírusu Stuxnet, ktorý Iránu skomplikoval obohacovanie uránu. Aj americké médiá už skôr uviedli, že Stuxnet je spoločným dielom americkej a izraelskej vlády.

„Spojené štáty, ktoré svojimi počítačovými útokmi proti mierovým jadrovým prevádzkam v Iráne ohrozili milióny nevinných Iráncov a mohli vyvolať ekologickú katastrofu, nemajú čo obviňovať občanov iných krajín, vrátane Iráncov,“ zdôraznila iránska diplomacia.

Spojené štáty a ďalšie mocnosti vlani v júli podpísali s Iránom dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za odvolanie väčšiny medzinárodných sankcií proti Teheránu.

Americké ministerstvo spravodlivosti sa v poslednom čase snaží trestať útoky zahraničných hackerov, ktorí napádajú počítačove siete finančných, obchodných, ale aj armádnych organizácií a inštitúcií v USA. Napríklad v máji 2014 ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo päť čínskych vojenských činiteľov z lúpeže obchodných tajomstiev zo serverov amerických firiem.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #USA #Irán #obvinenia #hackerský útok