Útok v pakistanskom Láhaure si vyžiadal najmenej 70 mŕtvych

Najmenej 70 mŕtvych a viac ako 340 zranených si vyžiadal v nedeľu bombový útok v meste Láhaur na východe Pakistanu, odkiaľ pochádza terajší pakistanský premiér Naváz Šaríf. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na záchranárov. Väčšina obetí sú ženy a deti, detí podľa miestnych médií zahynulo 29. K útoku sa prihlásila organizácia Džamáate Ahrár, ktorá je jednou z frakcií radikálneho hnutia Taliban.

27.03.2016 18:18 , aktualizované: 28.03.2016 15:57
Pakistan, výbuch, útok Foto: ,
Pakistanskí záchranári odvážajú telá obetí a zranených z miesta výbuchu v meste Láhaur.
debata (28)

Útočník, ktorý sa odpálil v parku na predmestí Láhauru, metropoly Pandžábu, mal podľa vyhlásenia úradov asi 20 kilogramov trhaviny. Na sebe mal tiež batoh so skrutkami, ktoré ničivý efekt nálože ešte zvýšili.

„Vykonali sme útok v Láhaure, pretože naším cieľom sú kresťania,“ uviedla vo vyhlásení organizácia Džamáate Ahrár. Tá tiež pohrozila, že je pripravená vykonať ďalšie útoky, okrem iného aj na školy. Provinčná vláda okamžite po útoku nariadila zatvorenie všetkých verejných parkov a vyhlásila trojdňový smútok. Zavreli tiež obchody na láhaurskej hlavnej nákupnej triede.

Výbuch otriasol priestranstvom pred verejným parkom Gulšan-e-Ikbál, ktorý bol v tom čase rušnejší ako inokedy vzhľadom na kresťanské veľkonočné sviatky. Hovorca záchrannej služby Džám Sadžád Husajn pre Reuters uviedol, že väčšinu zranených tvoria ženy a deti. Miestom explózie bolo parkovisko pri vstupnej bráne do parku, vzdialené iba niekoľko metrov od detských hojdačiek. Podľa svedkov bolo po usadení prachu na celom priestranstve vidieť časti roztrhaných tiel.

Útok ostro odsúdil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ako „akt desivého terorizmu“. Páchateľov podľa neho treba urýchlene hnať pred spravodlivosť. Šéf OSN tiež vyzval pakistanskú vládu, aby urobila všetko pre ochranu náboženských menšín a všetkých ostatných ľudí v krajine.

Šaríf na bezpečnostné schôdzke vyhlásil, že odhodlanie krajiny vysporiadať sa s radikálmi vzrastá. Pri piatich raziách vraj zadržali mnoho ľudí a zabavili zbrane. Premiér navštívil ranených v nemocniciach a na bezpečnostnej schôdzi vyhlásil, že boj proti terorizmu je zásadný. „Odhodlanie nášho národa aj vlády silnie a zbabelý nepriateľ útočí na bezbranných,“ povedal. Bezpečnostné sily podľa neho musia byť schopné zasiahnuť skôr, ako radikáli zaútočia znova. „Želám si lepšiu koordináciu medzi políciou a tajnými službami. Provincie by mali urýchliť protiteroristické výzvedné operácie,“ povedal.

Armádne a vládne zdroje oznámili, že v Pandžábe bude zahájená operácia špeciálnych síl proti islamským radikálom. Špecialisti dostanú mimoriadne právomoci, aby mohli vykonávať útočné akcie a výsluchy podozrivých. „Podrobné podmienky ešte len budú stanovené. Ide o niektoré právne otázky, ale vláda a armáda sú na rovnakej strane,“ povedal agentúre Reuters jej bezpečnostný zdroj z Láhauru.

Pápež František požiadal pakistanské úrady, aby urobili maximum na ochranu kresťanského obyvateľstva. „Násilie a zbabelé zabíjanie znova viedli nielen k utrpeniu, ale aj k deštrukcii,“ povedal pápež. Vatikán už v nedeľu odsúdil „fanatické násilie, ktoré viedlo k hroznému masakru desiatok nevinných“. Kresťania tvoria asi dve percentá z 200 miliónov občanov Pakistanu. Väčšina Pakistancov vyznáva sunnitský islam.

Nedeľný útok je označovaný za najväčšiu akciu proti kresťanom v Pakistane od útoku na kostol v Pešávare, kde v roku 2013 prišlo o život 80 ľudí. Podľa BBC má však nedeľná akcia širší podtext. 27. marca totiž vypršal termín, ktorý dala skupina 30 náboženských skupín provinčnej vláde Pandžábu na zrušenie nových zákonov, ktoré sa týkajú práv žien a s ktorými náboženské kruhy nesúhlasia. Láhaur je správnym centrom Pandžábu, najväčšej a najbohatšej provincie Pakistanu, ktorý v posledných rokoch zápasí s násilím zo strany moslimských fundamentalistov a zločineckých gangov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #bombový útok