Odporcovia NATO a Západu pochodovali ulicami Belehradu

Tisíce odporcov Severoatlantickej aliancie a Západu demonštrovali v nedeľu v srbskom Belehrade, pričom niesli v rukách transparenty vyjadrujúce sympatie k Rusku.

27.03.2016 19:43
srbsko, protest, demonštrácia, protest proti NATO, Foto: ,
Proruské strany v Srbsku vzniesli požiadavku, aby sa konalo referendum, ktoré by vláde zabránilo prípadnému začleneniu do NATO.
debata (376)

Pochod sa uskutočnil niekoľko dní po tom, ako si obyvatelia Srbska pripomenuli 17. výročie začiatku bombardovania silami NATO v súvislosti s konfliktom v Kosove.

Agentúra AP informuje, že demonštrujúci prívrženci krajne pravicových skupín niesli proruské transparenty a pokrikovali heslá proti pričleneniu Srbska k EÚ či NATO. Terajšie srbské vedenie pritom vyhlasuje, že krajina by mala zostať vojensky neutrálnou, aj keď podporuje vstup do EÚ.

Proruské strany v Srbsku tento týždeň vzniesli požiadavku, aby sa v apríli popri všeobecných voľbách konalo aj referendum, ktoré by vláde zabránilo prípadnému začleneniu do NATO.

Sily spriaznené s Ruskom podľa AP zvyšujú svoj vplyv práve pred voľbami naplánovanými na 24. apríla, ktoré môžu rozhodnúť o ďalšom smerovaní Srbska, zatiaľ čo Moskva stupňuje svoju propagandistickú kampaň.

Boško Obradovič z krajne pravicového hnutia Dvere tento týždeň uviedol, že ak úradujúci populisti zostanú v Srbsku pri moci aj po voľbách, budú sa snažiť o vstup do NATO a pripoja sa k západným sankciám proti Rusku za Ukrajinu.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Srbsko #Belehrad #pochod