Kuba podľa Castra nepotrebuje od USA žiadne dary

Kuba nepotrebuje od Spojených štátov žiadne dary, Havana sa však usiluje o mierové spolužitie. V eseji v oficiálnom vládnom liste El Granma takto na nedávnu historickú návštevu Baracka Obamu na Kube reagoval niekdajší kubánsky vodca Fidel Castro.

28.03.2016 15:41
debata (107)

„Naše snahy budú v medziach zákona a mierumilovné, pretože náš záväzok je mier a bratstvo so všetkými ľudskými bytosťami, ktoré na tejto planéte žijú,“ napísal 89-ročný Fidel Castro. S Obamom sa počas návštevy nestretol, rokoval s ním však jeho brat a terajší prezident Raúl Castro.

Fidel Castro sa v texte venuje obdobiu, keď bola Kuba v područí Španielska a tiež vypočítava prípady agresie, ktorú podľa neho Washington proti Havane viedol. Spomína tak aj neúspešný pokus o inváziu kubánskych emigrantov, ktorých podporovala americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Vylodenie v apríli 1961 v zátoke Sviní kubánska armáda rozdrvila. „Nič nemôže ospravedlniť tento premyslený útok, ktorý stál našu krajinu stovky zabitých a zranených,“ napísal Castro.

Obama navštívil Kubu ako prvý úradujúci americký prezident po 88 rokoch. Trojdňovú návštevu zavŕšil minulý týždeň v utorok. Cieľom cesty bolo prehĺbiť zbližovanie ešte nedávno znepriatelených štátov, ktorého začiatok spolu s Castrom oznámil predvlani. Odvtedy obe krajiny obnovili diplomatické styky, letecké a poštové spojenie a USA povolili dovoz niektorých tovarov a podnikanie amerických firiem v niektorých odvetviach.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #Fidel Castro