Islamisti vraj využili bruselské atentáty na nábor mladíkov

Skupina mladých mužov z problematickej bruselskej štvrte Molenbeek dostala po atentátoch z minulého utorka SMS správu, ktorá ich vyzývala, aby sa pripojili k boju proti Západu.

29.03.2016 15:06
debata (10)

S odvolaním sa na poslanca parlamentu bruselského regiónu Jamala Ikazbana o tom informoval server Politico. „Môj brat, prečo nás nenasleduješ do boja proti obyvateľom Západu? Sprav vo svojom živote správne rozhodnutie,“ píše sa podľa Ikazbana v správe, ktorú dostalo v nedeľu množstvo mladých mužov z Molenbeeku.

Komunálny politik preto vyzval belgického ministra vnútra Jana Jambona, aby polícia zabránila verbovaniu mladých Belgičanov do radov radikálnych organizácií. „Naša mládež je tvárou v tvár týmto šelmám v nebezpečenstve,“ napísal Ikazban na twitteri.

Či bude možné odosielateľa SMS správ dohľadať, nie je zatiaľ jasné. Predplatené karty možno totiž prevádzkovať aj pod falošnými osobnými údajmi, upozornila agentúra DPA.

Podľa aktivistov zo štvrti Molenbeek, ktorých citoval britský denník The Guardian, sa Islamský štát mohol k telefónnym číslam mladíkov dostať napríklad prostredníctvom telefónov iných mladých regrútov.

Bruselskú štvrť Molenbeek dlhodobo považujú za liaheň islamistov. V piatok 18. marca tú polícia zadržala pravdepodobne jediného živého páchateľa parížskych atentátov z 13. novembra Salaha Abdeslama.

Okolo počtu obetí útokov na letisku Zaventem a v stanici metra Maalbeek panujú rozporuplné informácie. Podľa pondelňajších informácií si atentáty vyžiadali 35 mŕtvych vrátane troch útočníkov. Belgické krízové ​​centrum však neskôr uviedlo, že na mieste zahynulo 31 ľudí a štyria ďalší zomreli neskôr v nemocnici. Obetí je tak celkom 35, troch atentátnikov do bilancie podľa krízového centra však nezapočítali.

Úradom sa podarilo identifikovať zatiaľ len 28 obetí. Už teraz je však jasné, že sú medzi nimi nielen Belgičania, ale aj občania ďalších krajín, a to USA, Británie, Talianska, Číny, Holandska, Francúzska, Nemecka a Švédska. Ďalšiu obeť potvrdila aj India.

Bruselský starosta Yvan Mayeur sa v Paríži stretol so svojou tamojšou kolegyňou Annou Hidalgovou. Poradiť sa s ňou prišiel o možnej reakcii na teroristický útok. Paríž postihli atentáty vlani dvakrát – v januári a v novembri. K „normálu“ sa podľa Mayeura Brusel už nebude môcť vrátiť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #sms #Belgicko #džihád #Salah Abdeslam #útoky v Bruseli #Molenbeek