USA kritizujú Rusko za plánovanú neúčasť na jadrovom summite

Biely dom vyslovil kritiku na adresu Kremľa za to, že sa Rusko nehodlá zúčastniť na celosvetovom bezpečnostnom summite o jadrovom terorizme, ktorý sa bude konať vo Washingtone. Informovala o tom agentúra AP.

30.03.2016 08:18
debata (23)

Na dvojdňovom summite sa 31. marca až 1. apríla zúčastní viac než 50 krajín a medzinárodných organizácií. Jeho cieľom je zintenzívniť globálne úsilie o zabezpečenie nukleárnych materiálov a prevenciu pred jadrovými útokmi.

Zástupca bezpečnostného poradcu amerického prezidenta Ben Rhodes označil rozhodnutie Ruska nevyslať na summit svojho prezidenta Vladimira Putina za „premrhanú príležitosť“.

Rhodes zároveň vyzdvihol úlohu Číny v uvalení nových prísnych sankcií voči KĽDR v reakcii na jej nedávnu jadrovú skúšku a odpálenie balistických rakiet. Americký prezident Barack Obama plánuje popri summite rokovať o Severnej Kórei so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Na summite oznámi 17 štátov svoje záväzky ohľadom zníženia hrozieb vyplývajúcich z použitia jadrových zbraní a zároveň zvýšenia bezpečnosti nukleárnych materiálov, tvrdí Biely dom.

Summit o jadrovej bezpečnosti sa bude konať už po štvrtý raz. Prvý sa uskutočnil tiež vo Washingtone v roku 2010, druhý o dva roky neskôr v Soule a tretí v roku 2014 v Haagu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #USA #jadro #summit