Neposlušní učitelia Orbána nevystrašili

Asi dvestopäťdesiat škôl po celom Maďarsku včera obkľúčili búriaci sa učitelia. Podľa organizátorov sa do protestov zapojilo asi tritisíc pedagógov a ich podporovateľov. Sen Istvána Pukliho, charizmatického lídra hnutia Učili by sme, že sa v Maďarsku na hodinu zastaví život, sa však nenaplnil.

30.03.2016 14:18 , aktualizované: 31.03.2016 10:28
maďarsko, učitelia, protest Foto: ,
Učitelia budapeštianskeho Gymnázia Ferenca Kölcseiho sa včera zapojili do akcie občianskej neposlušnosti proti centralizácii školstva.
debata (8)

Pukli, 33-ročný riaditeľ jedného peštianskeho gymnázia, pred dvoma týždňami vyzval premiéra Viktora Orbána, aby sa učiteľom za roky ponižovania ospravedlnil a splnil ich požiadavky na ozdravenie pomerov v školstve zošnurovanom prílišnou centralizáciou a byrokraciou. Orbán na výzvu, ktorá zaznela na mohutnej, asi päťdesiattisícovej demonštrácii, reagoval slovami, že to chápe ako vtip.

Ultimátum vypršalo a učitelia svoju hrozbu splnili. Pravda, vzhľadom na to, že požiadavky nespokojných učiteľov podľa prieskumu verejnej mienky podporujú až tri štvrtiny Maďarov a dokonca aj dve tretiny voličov Orbánovho Fideszu, účasť na proteste nebola nijako masová. V tisíckach škôl sa včera od ôsmej do deviatej ráno riadne učilo. Ani k viacerým z rebelujúcich škôl neprišlo dosť rodičov a iných podporovateľov, aby areál obkolesili živou reťazou.

S nižšou účasťou sa dalo rátať. Nešlo totiž o klasický štrajk, na aký zákony dávajú pracujúcim právo. Orbán po nástupe k moci pred šiestimi rokmi právo na štrajk zamestnancom školstva obmedzil takými prísnymi podmienkami, že podľa Pukliho im ho fakticky vzal. „Mohli by sme legálne štrajkovať, len keby sme sa na tom dohodli s vládou. Ale keby sme sa dokázali dohodnúť s vládou, načo by sme štrajkovali?“ vysvetlil v rozhovore pre spravodajský portál Index, prečo protest označil za akt občianskej neposlušnosti. Za takéto vedomé porušenie zákona, ku ktorému sa protestujúci uchýlia vo verejnom záujme, totiž pedagógovia môžu rátať s miernejším trestom, než za divoký štrajk.

Štátny tajomník rezortu školstva László Palkovics včera odsúdil prejav občianskej neposlušnosti pedagógov, účastníkov však upokojil, že nemusia rátať s pracovnoprávnymi dôsledkami. „Zameškanú hodinu si však budú musieť nahradiť,“ citovala ho agentúra MTI. Organizátori protestu včerajšiu akciu vnímali ako test, ktorý ešte Orbánovu vládu nemusí vystrašiť. „Aj keby nás malo byť málo, keď sa ukáže, že účastníkom sa nič strašné nestane, tak to posmelí väčšie masy. Preto má význam aj v takejto forme vyjsť na ulicu, keď už sa legálne štrajkovať nedá,“ povedal Pukli pre denník Népszabadság.

Maďarskí učitelia sa už pol roka domáhajú zrušenia prílišnej centralizácie školstva, ktoré reguluje jediný monštruózny ústredný orgán. Centrum riadenia a kontroly verejných vzdelávacích zariadení, známy pod skratkou KLIK, s troma tisíckami zamestnancov podľa nespokojných učiteľov dusí celý systém verejného školstva, keď bez konzultácií s pedagogickou verejnosťou zavádza nové osnovy, neúnosne zvyšuje počet vyučovaných hodín i pracovné zaťaženie učiteľov a nepripúšťa výberovosť pri používaní učebníc.

Hoci pod tlakom protestov vláda sľúbila, že KLIK do leta zruší, učitelia tvrdia, že ho chce nahradiť len novou centralizovanou štruktúrou, ktorá popri základnom a strednom školstve bude navyše regulovať aj vysoké školy.

Protestujúci učitelia včera vláde znova predložili zoznam svojich požiadaviek. Trvajú okrem iného na tom, aby neplodné konzultácie za okrúhlym stolom, kde vláda nanominovala viaceré k nej lojálne profesijné organizácie, nahradili dvojstranné rokovania medzi Orbánovym kabinetom a platformou združujúcou nespokojných učiteľov. Keďže štátny tajomník Palkovics to včera odmietol, o dva týždne, keď uplynie nové ultimátum protestujúcich, maďarské školstvo čaká ďalšia vlna občianskej neposlušnosti.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #školstvo #štrajk učiteľov