Rakúsko zavedie priamo na hraniciach zrýchlené azylové konanie

Posudok odborníkov potvrdil, že zámer rakúskej vlády na zavedenie limitu na počet prijímaných žiadostí o azyl, je právne uskutočniteľný. Po zasadnutí kabinetu to uviedol kancelár Werner Faymann.

30.03.2016 16:23
Werner Faymann Foto: ,
Rakúsky kancelár Werner Faymann.
debata (4)

Plán na obmedzenie počtu prijímaných utečencov označovali mnohí kritici vlády za protiústavný. Od polovice mája chce Viedeň zaviesť zrýchlené azylové konanie priamo na hranici a zvýšiť aj jej ostrahu.

Posudok odborníkov na európske a ústavné právo Waltera Obwexera a Bernda Christiana Funkeho podľa Faymanna potvrdil, že „prirodzene existujú právne možnosti“, ktoré otvárajú „manévrovací priestor“.

Aj podľa vicekancelára a predsedu koaličnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Reinholda Mitterlehnera posudok ukazuje právne cesty k zavedeniu opatrení, ktorými chce Viedeň obmedziť počet žiadateľov o azyl.

Rakúska vláda sa v januári dohodla na ročnom limite na počet prijímaných žiadostí o azyl, ktorý stanovila na 37 500. Zmenila preto aj režim na hraniciach, kde od polovice februára začala prijímať nanajvýš 80 žiadostí denne. Opatrenia vedúce k dodržaniu stanoveného limitu tak síce začala uplatňovať, vo forme právneho nariadenia alebo zákona však zatiaľ neexistujú.

Podľa Mitterlehnera by vláda mohla príslušný balíček zákonov predložiť parlamentu do konca apríla. Pokiaľ ho schváli, čo je pravdepodobné, mohol by začať platiť už 1. júna.

Právnik Obwexer už skôr varoval, že je neprípustné stanoviť hornú hranicu zákonom a po jej naplnení uzavrieť hranice. V tom prípade by bola úprava protiústavná.

Rovnaký výsledok by však bolo podľa neho možné dosiahnuť napríklad dôsledným dodržiavaním takzvaných dublinských pravidiel Európskej únie. Podľa nich má žiadosť o azyl posúdiť ten štát, kde sa konkrétne cudzinec prvýkrát ocitol na území EÚ. V prípade Rakúska by to bolo najčastejšie Grécko.

Už ráno minister obrany Hans Peter Doskozil potvrdil, že podľa posudku by bolo „striktné početné ohraničenie (počtu prijímaných žiadostí o azyl) medzinárodnoprávne pravdepodobne zložité“.

Posudok podľa neho však zároveň otvára priestor, ktorý je právne „korektný“ a umožňuje dosiahnuť rovnaký cieľ inými prostriedkami.

Už od polovice mája Rakúsko zavedie priamo na hraniciach zrýchlené azylové konanie, uviedla ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Začať by sa s ním malo asi od polovice mája.

V rovnakom čase zvýši Rakúsko tiež ostrahu svojich hraníc, čo sa dotkne aj Brennerského priesmyku, ktorým vedie jedna z najdôležitejších európskych diaľnic. Dôvodom je podľa Miklovej-Leitnerovej okrem iného fakt, že po uzavretí balkánskej trasy by sa mohli migranti z Grécka pokúsiť do strednej Európy dostať cez Albánsko a Taliansko.

V praxi bude podľa odborníkov obmedzenie priznávania azylu na najnutnejšie prípady v zrýchlenom konaní znamenať, že nabudúce získajú v Rakúsku azyl len ľudia, ktorí už majú v krajine členov úzkej rodiny (otec, matka alebo maloleté deti). Vo všetkých ostatných prípadoch chce Rakúsko utečencov posielať späť do bezpečnej krajiny, z ktorej prišli.

V minulom roku Rakúsko prijalo 90 000 žiadateľov o azyl, čo zodpovedá zhruba percentu miestnej populácie. Tento rok sa však rozhodlo počet prijímaných žiadostí o azyl striktne obmedziť. Do roku 2019 ich chce Viedeň prijať maximálne 127 500.

Rozhodnutie Rakúska vyvolalo dominový efekt v Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a Macedónsku a viedlo nakoniec k uzavretiu takzvanej balkánskej trasy, ktorou vlani do Európy prišli státisíce utečencov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranica #Werner Faymann #Johanna Miklová-Leitnerová