USA kritizovali Rusko za neúčasť na jadrovom summite

Spojené štáty kritizovali Rusko za neúčasť na summite o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa bude za účasti viac ako 50 krajín sveta v najbližších dňoch konať vo Washingtone.

30.03.2016 16:54
debata (77)

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Ben Rhodes v utorok povedal, že Rusko svojím rozhodnutím „izolovalo samo seba“.

Summit zvolal prezident Barack Obama s cieľom posilniť bezpečnosť pri zaobchádzaní s jadrovým materiálom a minimalizovať možnosť, že sa dostane do nepovolaných rúk. Podľa oznámenia Bieleho domu sa na summite chce 17 štátov zaviazať k tomu, že zvýšia bezpečnosť uskladnenia štiepneho materiálu.

Ruský prezident Vladimir Putin, vládca jednej z najsilnejších jadrových mocností, však do Washingtonu nepríde. „Rozhodnutie Ruska nevyslať na summit vysokú delegáciu je pre túto krajinu predovšetkým zmarenou príležitosťou,“ povedal Rhodes novinárom.

Spojené štáty a Rusko síce ďalej spolupracujú v otázkach zaistenia jadrovej bezpečnosti, „neúčasťou na washingtonskom summite však Moskva izoluje sama seba,“ dodal Obamov poradca.

Neúčasť prezidenta Putina na summite vo Washingtone v čase vyostrených rusko-amerických vzťahov vysvetlila Moskva hmlisto. Podľa ministerskej hovorkyne Marije Zacharovovej summit neprijme také zásadné rozhodnutie, ktoré by vyžadovalo účasť hláv štátov.

Rusku vraj tiež vadí, že summit si osobuje právo zadávať „úlohy“ organizáciám ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), OSN či Interpol. Rusko to považuje za „vonkajšie zasahovanie do činnosti kompetentných medzinárodných štruktúr,“ povedala hovorkyňa.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #summit #jadrová dohoda