Rusko poprelo údajnú dohodu o budúcnosti Asada

Spojené štáty a Rusko sa dohodli, že v rámci rokovaní o politickom riešení sýrskeho konfliktu umožnia sýrskemu prezidentovi Asadovi, aby sa uchýlil do cudziny.

31.03.2016 16:32
Bašár Asad Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (28)

Napísal to panarabský denník Al-Haját, Kremeľ však túto informáciu poprel. Podobné správy o súhlase Ruska s odstúpením Asada sa objavili už skôr, no nepotvrdili sa.

Al-Haját je považovaný za najčítanejší denník v diaspóre Arabov na Západe a vychádza tiež v blízkovýchodných krajinách. S odvolaním sa na nemenovaný diplomatický zdroj napísal, že americký minister zahraničia John Kerry už o dohode, ktorá sa týka Asada, informoval arabských partnerov.

Zdôraznil vraj však, že „čas a politický kontext sú zatiaľ nejasné“. Dohodu podľa zdroja vítajú medzi členmi Bezpečnostnej rady OSN.

„Al-Haját zverejnil informáciu, ktorá nezodpovedá realite. Rusko na rozdiel od iných krajín vedie diskusiu o téme sebaurčenia iných krajín diplomatickými cestami, žiadnymi inými,“ povedal k správe denníka Al-Haját pred novinármi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko je okrem Iránu hlavným spojencom Asada a od vlaňajška mu pomáha v sýrskej vojne tiež vojensky. V stredu ruská agentúra RIA Novosti zverejnila rozhovor, v ktorom sýrsky prezident poskytol svoju predstavu o budúcom usporiadaní Sýrie. Podľa neho nebude problém dohodnúť sa na vláde národnej jednoty, v ktorej budú aj zástupcovia opozície a nezávislí.

Opozícia však na jeho výroky reagovala uistením, že žiadna vláda nebude legitímna, ak Asad zostane v úrade.

Asad, ktorého armáda nedávno dobyla historickú Palmýru, tiež tvrdil, že novú ústavu je možné zostaviť do niekoľkých týždňov. Týmito otázkami sa majú zaoberať mierové rokovania, ktorých tretie kolo sa má konať v apríli v Ženeve.

Z Asadových výrokov nevyplýva, či chce byť osobne súčasťou prechodnej vlády. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v reakcii na rozhovor povedal, že pre Spojené štáty nie je prijateľné, aby Asada do novej vlády zapojili.

Sýrsky konflikt trvá už päť rokov. Roztrieštil Sýriu na oblasti ovládané opozíciou, islamskými radikálmi, Kurdmi a vládou a usmrtil asi štvrť milióna ľudí.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #OSN #john kerry #Bašár al-Asad