AI: Turecko masovo vyhosťuje utečencov zo Sýrie

Turecko v uplynulých týždňoch vyhosťovalo utečencov zo Sýrie do tejto občianskou vojnou sužovanej krajiny, a to v masovom rozsahu.

31.03.2016 18:25
debata (26)

Od januára tam vysielalo mužov, ženy a deti v skupinách až do 100 ľudí proti ich vôli, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na medzinárodnú organizáciu pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

Presný počet vyhostení nie je známy. AI sa obáva, že sa vyhostenia mohli týkať tisícok ľudí. V jednom z prípadov Ankara poslala do Sýrie malé deti bez ich rodičov, v inom sa vyhostenie týkalo ženy v ôsmom mesiaci tehotenstva, uviedla expertka pre Turecko AI v Nemecku Marie Lucasová.

Skúmanie informácií na južných hraniciach Turecka ukázali, že krajina polmesiaca nie je v súčasnosti pre utečencov bezpečnou treťou krajinou. Členské krajiny únie by preto mali Ankaru neodkladne vyzvať, aby garantovala utečencom ochranu a ukončila porušovanie ľudských práv.

Až dovtedy by EÚ nemala vracať ľudí s právom na ochranu bezstarostne z Grécka do Turecka, ako to od 4. apríla predpokladá dohoda EÚ-Turecko.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Amnesty International #dohoda EÚ-Turecko