Nárast hladiny morí môže byť vyšší, než sa predpokladalo

Nárast hladiny morí v tomto storočí by mohol byť až o 50 centimetrov vyšší, než sa očakávalo. Vyplýva to z novej štúdie, na ktorej sa podieľali klimatológovia z dvoch amerických univerzít.

31.03.2016 22:09
debata (18)

Experti zistili, že ľad na Antarktíde sa topí oveľa rýchlejšie, ako sa doteraz myslelo, uviedla agentúra Reuters. Posledná správa OSN o dopadoch globálneho otepľovania podľa nich rýchlosť topenia ľadov podceňuje.

Správa vydaná OSN v roku 2013 hovorí o tom, že v dôsledku zmeny klímy, ktorú spôsobila ľudská činnosť, by v najhoršom prípade mohli hladiny morí do roku 2100 stúpnuť o 52 až 98 centimetrov.

Podľa novej štúdie by však tento nárast mohol byť až 1,5 metra, čo by znamenalo oveľa väčšiu hrozbu pre mestá, ako je New York či Šanghaj.

„Mohlo by ísť o pohromu pre mnoho nízko položených miest,“ citoval časopis Nature hlavného autora štúdie Roberta DeConta z univerzity v Massachusetts. „Napríklad v Bostone by v najbližších 100 rokoch mohla hladina mora stúpnuť o viac ako poldruha metra,“ dodal DeConto.

Jeden z faktorov, ktorý údajne správa OSN podcenila, je takzvané praskanie ľadových krýh. Týmto spôsobom totiž môže ľad na Antarktíde padať do mora oveľa rýchlejšie.

Klimatológ Anders Levermann z inštitútu pre skúmanie následkov klimatických zmien v nemeckej Postupime závery štúdie privítal s tým, že pôjde o nový impulz pre skúmanie praskania ľadu v Antarktíde.

O zvyšovaní hladiny morí hovoria v poslednom čase mnohí vedci. Podľa bývalého experta NASA Jamesa Hansena by mohli morské hladiny v nadchádzajúcom storočí stúpnuť až o niekoľko metrov. Levermann však Hansenove tvrdenie odmietol.

Nová štúdia vedcov z amerických univerzít predpokladá, že v prípade pokračujúceho otepľovania vzduchu i oceánov by mohla Antarktída prispieť k nárastu hladín morí o viac ako 13 metrov do roku 2500.

Na decembrovom klimatickom summite v Paríži sa viac ako 190 krajín zhodlo, že je potrebné udržať do konca storočia globálne otepľovanie výrazne pod dvoma stupňami Celzia oproti industrializáciou a čo najviac sa priblížiť hodnote ešte o pol stupňa nižšia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #New York #Šanghaj #arktický ľad #Antarktída #klimatické zmeny #hladina morí