Trump tvrdí, že by nenamietal proti rozpadu NATO

Americký veľkopodnikateľ Donald Trump, ktorý sa uchádza o nomináciu Republikánskej strany do volieb prezidenta USA, dnes zopakoval, že by nemal námietky proti rozpadu NATO.

03.04.2016 11:01
Donald Trum, Foto: ,
Donald Trump.
debata (158)

V prejave k voličom v meste Wausau v štáte Wisconsin Trump kritizoval spojencov v NATO, že USA im zaručujú bezpečnosť a poskytujú vojenskú ochranu – „a oni nás okrádajú. A viete, čo robíme my? Nič!“. Podľa Trumpa by mali spojenci buď doplatiť nedoplatky, alebo (z NATO) „vypadnúť“. Trump dodal, že „keby sa kvôli tomu NATO rozpadlo, nech!“.

Trump v posledných dňoch opakovane vyjadril názor, že aliancia je zastaraná organizácia, ktorá bola vytvorená v čase existencie ZSSR, a ten bol väčší ako dnešné Rusko.

„Nehovorím, že Rusko nepredstavuje hrozbu, ale máme aj iné hrozby, napríklad terorizmus, a ním sa NATO nezaoberá. NATO nie je vytvorené na boj s terorizmom a jej členmi nie sú tie krajiny, ktoré treba,“ upozornil Trump.

V nedávnom rozhovore pre noviny Washington Post Trump vyhlásil, že chce prehodnotiť americkú úlohu v rámci Severoatlantickej aliancie, ktorá podľa neho stojí Spojené štáty príliš veľa peňazí.

„NATO nás stojí veľa peňazí – i keď hej, chránime prostredníctvom NATO Európu, ale míňame priveľa financií… Rozhodne si to už nemôžeme ďalej dovoliť,“ povedal Trump.

Hoci Trumpove vyhlásenia ohľadom NATO vyvolali už kritiku mnohých politikov i odborníkov, republikánsky uchádzač o nomináciu dnes vo Wausau tvrdil, že analytici, ktorí sa problematike NATO venujú 30 rokov, dospeli k rovnakému záveru ako on.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Donald Trump