Do Turecka dorazili prví migranti, ktorých vrátilo Grécko

Do tureckého prístavu Dikili dorazili prví migranti, ktorých Grécko začalo vracať do Turecka na základe dohody medzi Európskou úniou a Ankarou.

04.04.2016 13:33 , aktualizované: 18:34
debata (20)

V rámci tohto dojednania, ktoré okrem iného stanovuje, že za každého sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov na tureckú pôdu prijme únia priamo z Turecka jedného Sýrčana s právom na azyl, v pondelok do Nemecka zároveň prileteli prvé dve skupiny sýrskych utečencov.

Do Turecka sú podľa gréckeho vládneho splnomocnenca pre utečencov Jorgosa Kyritsisa prepravovaní tí, ktorí nepodali žiadosť o azyl alebo pochádzajú z bezpečných tretích štátov. Do Dikili, kde má vyrásť jedno z dvoch tureckých prijímacích zariadení pre vrátených utečencov, má byť podľa skorších odhadov agentúr v prvej vlne presunutých až 750 migrantov. Presun má trvať do stredy.

Na palube prvých dvoch lodí, ktoré vyplávali z gréckeho ostrova Lesbos do Dikili, bolo 136 migrantov, z ktorých 124 pochádza z Pakistanu. Okrem týchto dvoch lodí v pondelok vyplávala ešte tretia loď z gréckeho ostrova Chios do tureckého Çeşme. Na nej väčšinu z 66 migrantov tvorili Afganci.

Ďalšia skupina už v pondelok podľa hovorkyne gréckej polície z ostrova Lesbos nepôjde. „Najprv je potrebné spracovať podané žiadosti o azyl,“ povedala hovorkyňa.

Do Hannoveru medzitým linkovými spojmi z Istanbulu prileteli v dvoch skupinách po 16 ľuďoch sýrski imigranti. Ide o rodiny s deťmi, ktoré priamo v Turecku pomáhali vybrať pracovníci Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Výber padol práve na nich okrem iného preto, že niektorí z migrantov majú zdravotné problémy. Sýrski utečenci zamierili z Hannoveru autobusmi do utečeneckého zariadenia v 140 kilometrov vzdialenom Friedlante pri meste Göttingen.

Podľa hovorcu Európskej komisie dorazilo takisto 11 sýrskych utečencov aj do Fínska, ďalšia skupina utečencov by mala v utorok pristáť v Holandsku. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že s prijímaním ďalších utečencov z Turecka sa počíta aj počas nasledujúcich dní.

Dohoda EÚ a Turecka je v platnosti od 20. marca a práve od tohto dátumu sa na tých migrantov, ktorí priplávajú do Grécka z Turecka a nezískajú azyl, vzťahuje pravidlo o ich vrátení na turecké územie. Od konca marca bolo na gréckych ostrovoch zadržaných viac ako 4000 migrantov. Dohodu ostro kritizujú predstavitelia organizácií na ochranu ľudských práv. Podľa šéfa Amnesty International v Grécku nie je Turecko bezpečnou treťou krajinou pre utečencov.

V Nemecku zároveň zostáva 25 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí cez víkend odišli z Českej republiky a v Nemecku požiadali o azyl. Podľa pôvodnej dohody mali Nemci odovzdať Iračanov v pondelok ráno českej polícii, nakoniec ale nemecká strana svoju žiadosť o vrátenie cudzincov Česku stiahla. Český minister vnútra Milan Chovanec uviedol, že bude od Berlína žiadať vysvetlenie. Rozhodnutie Nemecka v tejto veci považuje za precedens. Iračania do Česka prišli v rámci schválených kvót pre rozdeľovanie utečencov medzi krajiny EÚ a ich prípad tak podľa Chovanca ukazuje, že tento systém kvót nemôže fungovať.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #migranti