Poľky si bránia telo vešiakmi

Beata Szyzdlová ako súkromná osoba podporila návrh na takmer totálny zákaz umelého prerušenia tehotenstva v Poľsku. Beata Szydlová ako premiérka význam svojho súkromného názoru v pondelok spochybnila tým, že vláda si k tejto otázke oficiálny postoj stále neutvorila.

05.04.2016 07:27
poľsko, protest, demonštrácia, zákaz potratov,... Foto:
Vešiakmi hrozili v nedeľu parlamentu tisíce Poliek, ktoré protestovali proti návrhu na drakonické sprísnenie interrupčného zákona.
debata (93)

Medzi týmito dvomi vyjadreniami prešlo iba pár dní. Za ten čas tisíce Poliek vo Varšave hrozivo mávali smerom k sídlu parlamentu vešiakmi, drsným symbolom pokútnych potratov, a účty šéfky konzervatívneho prokatolíckeho kabinetu na sociálnych sieťach i jej schránky elektronickej pošty bombardovali ironickými hláseniami o priebehu svojich menštruačných cyklov…

Poľsko má už takmer štvrťstoročia jeden z najprísnejších interrupčných zákonov. Ten umelé prerušenie tehotenstva umožňuje iba v troch prípadoch: keď gravidita ohrozuje život a zdravie ženy, ak je dôsledkom zločinu, ako je incest alebo znásilnenie, alebo ak lekári potvrdia, že nenarodené dieťa je vážne a nezvratne postihnuté, prípadne trpí nevyliečiteľným život ohrozujúcim ochorením.

Víťazstvo strany Právo a spravodlivosť (PiS) v jesenných parlamentných voľbách stúpencov úplného zákazu interrupcií v Poľsku povzbudilo do novej ofenzívy. Vplyvnou katolíckou cirkvou podporované občianske združenie vypracovalo návrh nového zákona, ktorý sa po vyzbieraní stotisíc podpisov môže čoskoro ocitnúť na rokovacom programe Sejmu.

Za petíciu sa otvorene postavila konferencia biskupov. „Keď ide o život nenarodených, nemôžeme zotrvať pri súčasnom kompromise zakotvenom v zákone,“ píše sa v pastierskom liste, ktorý sa v nedeľu čítal v poľských kostoloch.

Najvyšší cirkevní hodnostári v ňom vyzvali na ochranu ľudského života „od počatia po prirodzenú smrť“, keďže život každej osoby je podľa nich pod ochranou piateho prikázania, ktoré znie: „Nezabiješ.“

Najmocnejší politik dnešného Poľska, líder PiS Jaroslaw Kaczyński, ktorý pred deviatimi rokmi, keď bol premiérom, ešte odmietal sprísnenie zákazu interrupcií, ho tentoraz podporil. Zdôvodnil to tým, že „ako katolík sa riadi učením biskupov“.

Szydlová, ktorú Kaczyński vlani presadil na post premiérky, tiež netajila, na ktorú stranu sa v tejto otázke prikloní. „Pokiaľ ide o môj názor, názor Beaty Szydlovej, áno, podporujem tú iniciatívu,“ vyhlásila minulý týždeň pre štátny rozhlas.

Dodala tiež, že poslanecký klub PiS, ktorý má v oboch komorách parlamentu väčšinu, síce nebude mať od vedenia strany nariadené, ako má hlasovať, dá sa však predpokladať, že ak aj nie všetci, tak takmer všetci zákonodarcovia vládnej strany „v súlade so svojím svedomím“ návrh na sprísnenie interrupčného zákona podporia.

Včera sa však už premiérka vyjadrovala opatrnejšie. Odpovedi na otázku spravodajkyne denníka Gazeta wyborcza, či si po víkendových masových protestoch stále myslí, že ženy sú povinné donosiť počatý plod, aj keby to malo ohroziť ich životy a zdravie, sa Szydlová snažila uhnúť poukázaním na to, že nejde o návrh vlády, ale o občiansku iniciatívu.

„Môj osobný názor v tejto chvíli nemá žiadny význam. Dosiaľ som sa vyjadrovala súkromne. To sú moje osobné názory. Každý má právo na svoje vlastné názory a vysporiadať sa s takými dôležitými a citlivými otázkami podľa vlastného svedomia. Nikde však k tomu nenájdete moje oficiálne výroky ako predsedníčky vlády,“ dodala.

V nedeľu tisíce žien demonštrovali vo Varšave proti ďalšiemu sprísneniu zákazu potratov. Nový návrh ráta s povolením potratov len v prípade, že je nevyhnutný pre zachovanie života matky. Sprísňuje tiež trest za vykonanie nepovolenej interrupcie zo súčasných dvoch na päť rokov väzenia.

„Moje telo je moja vec“, skandovali demonštrantky pred sídlom parlamentu, smerom ku ktorému hrozili stovkami vešiakov. „Nemôžeme súhlasiť s tým, aby boli ženy nútené žiť deväť mesiacov s vedomím toho, že privedú na svet plod bez hlavy, pľúc alebo srdca,“ vyhlásila líderka opozičnej strany Razem Marcelina Zawiszová. „OSN o tom hovorí jasne: to je mučenie žien,“ dodala.

V 38-milliónovom Poľsku sa vykonáva len asi tisíc povolených interrupcií ročne. Odhadom 100– až 150-tisíc Poliek podstupuje potrat buď ilegálne v Poľsku, alebo na klinikách v zahraničí, predovšetkým v Nemecku, na Slovensku, v Česku či v Británii.

Podľa čerstvého prieskumu ústavu CBOS si väčšina Poliakov neželá sprísnenie interrupčného zákona. Umelé prerušenie tehotnosti má byť podľa nich povolené v prípade ohrozenia života matky (80 percent), jej zdravia (71 percent), keď je gravidita dôsledkom znásilnenia či incestu (73 percent) alebo keď je plod ťažko a nezvratne poškodený (53 percent).

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Beata Szydlová #interupcia