Islandský premiér podal kvôli Panama Papers demisiu

Islandský premiér Sigmundur David Gunnlaugsson v utorok podal demisiu v súvislosti s kauzou takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers), ktorá sa týka prevodov peňazí do daňových rajov. V investíciách vraj zatajil milióny, informovala britská BBC. Podľa denníka The Financial Times sa tak predseda islandskej vlády stal medzi štátnikmi prvou obeťou tohto škandálu.

05.04.2016 09:59 , aktualizované: 18:29
Iceland Offshore Accounts Foto: ,
Tisíce ľudí s hrncami, bubnami, rapkáčmi a trúbkami v rukách žiadali demisiu premiéra i celej vlády.
debata (84)

Gunnlaugsson už skôr v utorok požiadal prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona o rozpustenie parlamentu. Premiérovi hrozilo vyslovenie nedôvery kvôli kauze Panama Papers.

Po stretnutí s premiérom prezident oznámil, že najprv začne rozhovory s hlavnými politickými stranami a až potom sa rozhodne, či vypíše nové voľby. Informujú o tom zahraničné agentúry.

Už asi desatina zo zhruba 330 000 obyvateľov Islandu podpísala petíciu, ktorá vyzýva premiéra na rezignáciu. Predseda stredopravej vlády je jedným zo svetových štátnikov, ktorí sú údajne zapletení do škandálu s využívaním daňových rajov.

Podľa serveru Iceland Monitor sa proti premiérovi postavili už aj členovia jeho vlastnej strany. Radní z premiérovej Pokrokovej strany v druhom najväčšom islandskom meste Akureyri vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach napísali, že Gunnlaugsson stratil dôveru a mal by podať demisiu.

Server Iceland Monitor uviedol, že pondelkový protest pred budovou parlamentu v Reykjavíku bol jednou z najväčších politických demonštrácií v dejinách Islandu. Ľudia pískali na píšťaly, bubnovali na bubny a niektorí mávali banány, aby naznačili, že žijú v banánovej republike.

Islanďania vyšli do ulíc, žiadali demisiu premiéra

Obyvatelia Islandu žiadali demisiu predsedu vlády Sigmundura Davida Gunnlaugssona, ktorého meno sa ocitlo v uniknutých tzv. panamských dokumentoch o zahraničných skrytých účtoch.

Tisíce ľudí s hrncami, bubnami, rapkáčmi a trúbkami v rukách sa v pondelok podvečer zišli pred budovou parlamentu a žiadali demisiu premiéra i celej vlády. Polícia informovala, že na proteste sa zúčastnilo do 8 000 ľudí, podľa organizátorov ich bolo až 20 000.

V prvom i druhom prípade ide však – vzhľadom na počet obyvateľov ostrova: 329 000 – o pozoruhodnú občiansku mobilizáciu, ktorá je porovnateľná s rokom 2008, keď masové protesty vyvolalo zrútenie islandskej ekonomiky kvôli hospodárskej kríze.

Sigmundur David Gunnlaugsson je podozrivý z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Spoločnosť Wintris je napísaná na Gunnlaugssonovu manželku – bohatú dedičku. V tzv. panamských dokumentoch sú aj mená dvoch členov Gunnlaugssonovej vlády: ministra vnútra a financií.

Na celú kauzu premiér reagoval podráždene od okamihu, keď sa ukázalo, že jeho meno figuruje v zoznamoch.

„Nikdy som neskrýval svoj majetok. Akoby ste ma z niečoho obviňovali,“ vyhlásil uplynulú nedeľu pre švédsku televíziu SVT, keď otázky novinára začali byť preňho nepríjemné. Vzápätí prerušil nakrúcanie interview a nahnevaný odišiel spred kamery.

Pod heslom Panama Papers (panamské dokumenty) informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky.

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov vrátane diktátorov.

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #panama papers