Ruská prokuratúra preverí Rusov z kauzy Panamských dokumentov

Ruská generálna prokuratúra preverí informácie médií o Rusoch a ruských firmách, údajne zapletených do podozrivých transakcií v cudzích daňových rajoch. Oznámil to dnes hovorca prokuratúry Alexander Kurennoj.

05.04.2016 16:43
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Putinov hovorca Dmitrij Peskov na tlačovej konferencii označil informácie o tom, že v uniknutých Panamských dokumentoch sú aj ľudia z blízkeho okolia prezidenta Putina za informačný útok proti Putinovi, za pokus o jeho diskreditáciu pred budúcimi prezidentskými voľbami v roku 2018.
debata (165)

Cieľom je podľa hovorcu zistiť, či spomínané počínanie ruských občanov neprotirečilo ruským zákonom, medzinárodnému právu či ruským záväzkom čeliť korupcii a praniu špinavých peňazí. Dokumenty uniknutej z panamskej právne firmy Mossack Fonseca hovoria o masívnych presunoch vo výške dvoch miliárd dolárov ľuďmi z blízkeho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov tieto informácie označil za informačný útok proti Putinovi, za pokus o jeho diskreditáciu pred budúcimi prezidentskými voľbami v roku 2018, v ktorých by sa Putin mohol uchádzať o ďalšie znovuzvolenie do čela štátu. Vraj ide o „putinofóbiu“ a pokus zatieniť ruské úspechy v boji proti Islamskému štátu v Sýrii. Nové odhalenie podľa Peskova neobsahujú „nič konkrétne, ani nič nové“.

Spravodajský server Newsru.com poznamenal, že Peskov dal najavo, že žiadne vyšetrovanie nie je potrebné, zatiaľ čo úrady mnohých iných krajín už v pondelok vyjadrili ochotu podieľať sa na vyšetrovaní prípadov prania špinavých peňazí.

Ústredné miesto v podozrivých transakciách podľa panamských dokumentov zaberá Putinov priateľ a krstný otec jeho dcéry, petrohradský hudobník Sergej Roldugin. Vraj sťahoval majetok od manželky, s ktorou sa dlhé roky rozvádza a súdi. Podľa investigatívnych novinárov však mohli cez Rolduginove ​​firmy prejsť miliardy z pochybných transakcií podnikateľov, považovaných za Putinových starých priateľov.

Opozičný poslanec Dmitrij Gudkov požiadal riaditeľa ruských štátnych tlačových agentúr o vysvetlenie „nepochopiteľného a selektívneho informovania“. Štátne médiá s odvolaním sa na uniknuté dokumenty totiž dopodrobna vyložili ťažkosti Porošenka a ďalších zahraničných politikov, ale zamlčali možné zapletenie prezidenta Putina do prania miliárd dolárov cez utajované firmy v daňových rajoch.

Hovorca Peskov agentúre AP povedal, že ruský vodca nie je nijako spätý s účtami v daňových rajoch, ktoré údajne vlastnil jeho dávny priateľ, petrohradský hudobník. Toto spojenie vraj vymysleli až novinári, v dokumentoch „nie je ani slovo o prezidentovi Putinovi“. Škandál podľa hovorcu potvrdil oprávnenosť prezidentovho naliehania na ruskej podnikateľov, aby vrátili svoje majetky z daňových rajov v cudzine späť do vlasti.

Podľa uniknutých dokumentov si firmy v daňových rajoch založil aj blízky spolupracovník čečenského vládcu Ramzana Kadyrova Sulejman Geremejev, gubernátori Pskovskej a Čeljabinskej oblasti, príbuzní ministra hospodárskeho rozvoja, námestník ministra vnútra či manželka Putinovho hovorcu Peskova, bývalá krasokorčuliarska šampiónka Tatiana Navková.

Politológ Dmitrij Oreškin stanici BBC povedal, že následky škandálu budú v Rusku iné ako na Západe, a to aj preto, že štátna televízia ako hlavný zdroj informácií pre Putinových voličov z aféry urobia ďalšie sprisahanie nepriateľov Ruska. A aj Rusi bývajú ku korupcii svojich náčelníkov benevolentnejší, alebo nechápu pojmy ako offshore. Napriek tomu ide pre Kremeľ o nepríjemnú správu v čase, keď sú Rusi nespokojní s klesajúcimi príjmami a rastúcimi cenami – „a do toho ešte príde správa, že ktosi kdesi tvrdí, že peniaze ukradol Putinov tím“. To sa podľa experta odrazí na poklese prezidentovej popularity.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #daňové raje #panama papers