Holandský poslanec označil referendum za začiatok konca EÚ

Pravicový populista Geert Wilders holandské referendum označil za začiatok konca EÚ. Médiá aj politici sa teraz zaoberajú otázkou, čo bude s asociačnou dohodou s Ukrajinou ďalej. Holandský premiér Mark Rutte už vyhlásil, že vláda svoj predchádzajúci súhlas s dojednaním prehodnotí.

07.04.2016 11:08
Holandsko, referendum, voľby, asociačná dohoda Foto: ,
Holanďania vyjadrili v referende nesúhlas s asociačnou dohodou medzi EÚ a Ukrajinou.
debata (61)

„Je to začiatok konca EÚ,“ napísal na twitteri Wilders. Podľa tohto politika sa Holanďania vzopreli úniovým elitám. Organizátori hlasovania tvrdia, že stredobodom referenda nebola len Ukrajina, ale všeobecne diskusia o nedemokratickej EÚ a o jej expanzii.

Holanďania v stredajšom nezáväznom referende jasne odmietli dohodu o pridružení Ukrajiny k Európskej únii. Hoci o hlasovanie nebol veľký záujem, výsledok je vďaka účasti 32 percent voličov platný.

Pravicový novinár Thierry Baudet z Fóra pre demokraciu, ktoré za vyvolaním referenda stálo, teraz žiada nové rokovania s Ukrajinou. V Bruseli však mnohí taký variant považujú za najhorší možný, uviedol magazín Der Spiegel.

Dohodu už síce predbežne schválili holandskí zákonodarcovia aj vláda, ratifikačný proces v Holandsku ako v jedinej krajine európskej dvadsaťosmičky však zatiaľ neskončil. Ratifikáciu totiž môžu formálne dokončiť až po plebiscite, keď sa dohodou bude opäť zaoberať parlament a vláda.

Premiér Rutte už prisľúbil prehodnotenie súhlasu. O vplyve výsledku hlasovania chce teraz jeho vláda s Bruselom diskutovať. Jedným z možných riešení, o ktorom sa špekuluje, je prosté doplnenie textu dohody o nové kompromisné formulácie.

Hoci je výsledok referenda platný, nie je záväzný. Aj tak je však jasné, že voliči politickú situáciu v Holandsku zmenili. Ich „nie“ sa považuje za nesúhlas s Bruselom a za prejav rozčarovania z EÚ.

Podľa televízie NOS je ťažko predstaviteľné, že by sa Brusel kvôli holandskému postoju zriekol dohody s Ukrajinou.

Nesúhlas s asociačnou dohodou podľa NOS vyslovilo 61,1 percenta voličov, súhlasilo 38,1 percenta. Zvyšných 0,8 percenta hlasov tvorili prázdne či neplatné lístky. Celková účasť bola 32,2 percenta voličov, čo je o dva percentuálne body viac ako prah potrebný pre platnosť hlasovania.

Zverejnené výsledky však stále nie sú oficiálne, tie konečné totiž volebná komisia s ohľadom na možné sťažnosti vyhlási 12. apríla.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #referendum #asociačná dohoda #Ukrajina #Geert Wilders