Získa obľúbenec Elyzejský palác?

Prišiel do rodného mesta, aby spravil prvý krok na dlhej ceste do Paríža, odkiaľ by riadil celú krajinu? Emmanuel Macron navštívil Amiens, kde oznámil, že zakladá politické hnutie Vpred.

08.04.2016 16:00
Emmanuel Macron, minister hospodárstva, Francúszko Foto: ,
Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Stane sa z ministra hospodárstva prezident a žena po jeho boku prvou dámou Francúzska?
debata (5)

Otázka znie, či to znamená prípravu populárneho ministra hospodárstva na prezidentské voľby. Ak áno, Francúzsko je zvedavé, či bude kandidovať už na jar 2017 alebo až v roku 2022.

Macron, 38-ročný nestraník v socialistickej vláde, povedal, že hnutie sa zaradí do politického stredu. „Som z ľavicovej vlády, ale chcem robiť aj s ľuďmi z pravice, ktorí majú rovnaké hodnoty,“ vyhlásil podľa novín Le Monde na stretnutí s občanmi v Amiens, ktoré je známe napríklad tým, že tam žil a zomrel slávny spisovateľ Jules Verne.

Nie je dnešná priorita

Stúpenci najviac obľúbeného člena vlády by ho radi videli ako budúceho šéfa Elyzejského paláca. "Nemám najmenšiu predstavu, v akej funkcii budem o desať rokov,“ podotkol Macron pred mesiacom v rozhovore pre časopis L'Express. Dodal pritom, že túži vykonať pre Francúzsko viac.

Neurýchli sa však jeho politická kariéra? Veď zrod vlastného hnutia musí sledovať silné osobné ciele. "Krok Macrona podnecuje úvahy, že bývalý investičný bankár kladie základy pre veľkolepé politické ambície,“ upozornila agentúra Reuters. "Prezidentská kandidatúra nie je moja dnešná priorita,“ tvrdil Macron v Amiens. Zároveň ju však nevylúčil.

Je pochopiteľné, že Macron zahmlieva, pretože keby teraz povedal áno, socialisti by ho okamžite vyzvali na odchod z ministerského kresla. Vyzeralo by to ako jeho vzbura proti Françoisovi Hollandovi, ktorý sa ešte nerozhodol, či sa pokúsi obhájiť kreslo hlavy štátu. Socialisti chcú mať jasno vo veci: "Ak je Macron proti kandidatúre Hollanda v roku 2017, mal by to povedať, odstúpiť a oznámiť, že on chce byť prezident,“ zdôraznil predseda socialistov Jean-Christophe Cambadélis pre stanicu i-Télé.

Možné scenáre

Keby sa Hollande usiloval o udržanie vo funkcii, Macron by samozrejme automaticky stratil šancu uchádzať sa o oficiálnu podporu socialistov. Ak sa však súčasný prezident stiahne (podľa prieskumov by sa teraz asi nedostal do druhého kola volieb), situácia sa otočí. "Macron by sa mohol zúčastniť na primárkach ľavice,“ uviedla stanica RTL. Možné to je, ale bolo by otázne, či by socialisti súhlasili, aby sa do takej súťaže zapojil ich minister bez straníckej legitimácie.

Treťou možnosťou podľa RTL je, že Macron sa predstaví ako nezávislý prezidentský kandidát. Zodpovedalo by tomu jeho čerstvé vyhlásenie, ako chce spájať ľavicových aj pravicových voličov.

A naozaj už v budúcom roku? „To, čo je nové, sa vždy rýchlo vytratí, a Macron je človek, ktorý sa ponáhľa,“ povedal podľa RTL politický komentátor Alain Duhamel v narážke na to, že ho verejnosť vníma ako "neokukaného“ politika (vo vláde je iba dva roky) a je ambiciózna osobnosť.

Variant číslo tri?

Ako pravdepodobná by teda mohla byť posledná zmienená možnosť. Prečo? Lebo Hollandovi sa rýchlo míňa čas, aby stihol zvýšiť svoju popularitu. A primárky? Tie by sa Macronovi nemuseli vydariť, lebo podľa odhadov by ho ľavicoví voliči zaradili až na tretie alebo štvrté miesto. Naprieč volebným spektrom je síce veľmi populárny, ale veľa socialistov mu napríklad zazlieva, že 35-hodinový pracovný týždeň považuje za brzdu hospodárskeho ras­tu.

Výhodou reformného ekonóma, ktorý často vo vláde naráža na nepochopenie alebo odpor so svojimi ideami, môže byť, že by stelesňoval novú politickú krv. Priniesol by čerstvý vietor medzi staré známe tváre, ako je konzervatívny exprezident Nicolas Sarkozy a šéfka krajnej pravice Marine Le Penová (očakáva sa, že obaja budú kandidovať).

Podnikateľské prostredie jednoznačne privítalo založenie hnutia Vpred a s ním zrejme prezidentský plán Macrona. "Vítam jeho iniciatívu. Je to osviežujúce,“ zdôraznil pre stanicu France Inter šéf združenia riaditeľov najväčších podnikov Pierre Gataz.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #minister hospodárstva