Cameron vysvetľuje. Panama trasie svetom

Niekedy je potrebné zachrániť kapitalizmus pred kapitalistami. V súvislosti so škandálom Panama papers (Panamské dokumenty), ktorý odhalil daňové raje pre globálne elity, si to myslí analytik Miguel Otero-Iglesias z Kráľovského inštitútu Elcano v Madride.

09.04.2016 09:00
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (32)

Svetové elity

Aféra spustila globálne politické otrasy a svetové elity majú čo vysvetľovať. Padol islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, ktorý bol spojený s panamskou firmou Mossack Fonseca.

Kreslo sa zakývalo aj pod argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim, ktorý vypovedal pred federálnym prokurátorom. Hlava štátu mala údajne firmu v daňovom raji na Bahamách prepojenú s Mossack Fonseca. Tá manažovala fondy mnohých spoločností. V nejednom prípade išlo o úplne legálnu formu finančných obchodov, ale Panama papers poukazujú aj na pranie špinavých peňazí zo zločineckých aktivít a na daňové úniky.

Som v týchto veciach transparentnejší ako ktorýkoľvek premiér v minulosti. O svojom prepojení s Mossack Fonseca to v rozhovore pre televíziu ITV vyhlásil britský premiér David Cameron. Jeho otec Ian, ktorý zomrel v roku 2010, založil viacero spoločností. Jednou z nich bol panamský fond Blairmore. Jeho štruktúra bola taká, že neplatila dane.

"Peniaze, ktoré spravoval, boli financie ľudí, ktorí dane platili. Ak mal vo fonde peniaze britský občan, platil daň z príjmov z dividend, normálne platil daň,“ vyhlásil Cameron pre ITV.

V interview po niekoľkých dňoch priamo priznal, že vlastnil podiely v Blairmore, ktoré však predal v roku 2010, krátko po tom, čo sa prvý raz stal predsedom vlády. Získal na nich okolo 30-tisíc libier (viac ako 37-tisíc eur). Z dedičstva po otcovi dostal Cameron 300-tisíc libier. Premiér však pripomína, že nešlo o žiadny rodinný fond, ale o otcovo podnikanie, ktoré bolo plne v súlade s britskými zákonmi.

"Každý si vo fonde mohol kúpiť podiel. Plne podliehal britskému daňovému systému,“ vyhlásil Cameron.

Skeptickí, skeptickejší

"Škandál Panama papers len prispieva k všeobecnému pocitu, že systém je nastavený v prospech elít,“ hovorí Otero-Iglesias, expert na európsku politiku a ekonomiku.

"Rozšírené využívanie daňových rajov je jednou z najväčších hrozieb pre naše demokratické spoločnosti. Je to nespravodlivé a podkopáva to sociálny štát, lebo vlády nemajú dostatok peňazí na financovanie sociálnych služieb, ktoré si obyvateľstvo žiada,“ vysvetľuje Otero-Iglesias.

Podľa experta je viditeľné, akí nespokojní sú ľudia. "Myslia si, že elity sú do istej miery beztrestné a nezaslúžia si to. To je voda na mlyn populistickým hlasom sprava, ako sú Nigel Farage, Marine Le Penová a Donald Trump, aj zľava, ako sú Beppe Grillo, Jeremy Corbyn a Pablo Iglesias. Musí sa to zmeniť. Inak budú tieto hlasy silnejšie a budú mať ešte výraznejšiu podporu,“ myslí si Otero-Iglesias.

"Po Panama papers budú ľudia k vládam po celom svete ešte skeptickejší,“ predpokladá aj Kurt Jefferson, riaditeľ Churchillovho inštitútu pre globálnu agendu na Westminster College v americkom Fultone.

"V liberálnych demokraciách to môže znamenať, že zosilnejú hlasy na uzavretie rôznych dier v účtovníctve a v regulácii daňových rajov. Ale zasiahne to aj autoritatívne režimy,“ pripomína Jefferson.

Stopa z Panama papers vedie nepriamo aj k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi či čínskej hlave štátu Si Ťin-pchingovi. Moskva reagovala tak, ako sa predpokladalo. Celý škandál je podľa Putina snaha destabilizovať Rus­ko.

Peking tiež nezostal pozadu. Zmienky o Panama papers na čínskom internete cenzuruje. "Verejná nepokojnosť však môže viesť k ďalšej nestabilite pre krajiny a ich lídrov práve tam, kde sú už teraz politické a spoločenské procesy oslabené. Teda aj na Blízkom východe, v postsovietskom priestore a Latinskej Amerike. A môže priliať olej do ohňa do už teraz chaotickej americkej volebnej kampane,“ uviedol pre Pravdu Jefferson.

Európska odpoveď

Európsky parlament si chce predvolať zástupcov spoločnosti Mossack Fonseca. "Očakávame vysvetlenie od priamych aktérov, akým spôsobom konali a čo bolo ich cieľom. Chcem, aby sme sa z toho poučili a našli cestu, ako takýmto nekalým praktikám zabrániť,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec (KDH), člen Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa Európskeho parlamentu.

"Dlhodobo presadzujeme transparentnosť zdaňovania. Aby bolo jasné, kto je aký subjekt. Keď niekto v krajine vytvorí zisk, tak tam by mal byť aj zdanený,“ uviedol Štefanec. Podľa Štefanca na daňových únikoch sa v celej únii „stráca“ obrovské sumy peňazí.

„Sú to peniaze, ktoré by mohli byť využité na vzdelávanie, infraštruktúru, na digitálnu ekonomiku. Sú to zdroje, ktoré potrebujeme investovať do budúcnosti, aby sme hospodársky rástli a vytvárali nové pracovné miesta. V oblasti zdaňovania je potrebné urobiť množstvo práce, obmedziť nekalé praktiky a potrestať vinníkov,“ uviedol europoslanec v Bruseli na seminári pre slovenských novinárov, ktorý zorganizoval Európsky parlament.

"Nie je normálne, aby firmy a dokonca verejní činitelia zneužívali situáciu, ktorú máme teraz. Škandál je však taký veľký, že určite dostaneme aj ďalšie informácie, čo je cieľom spomenutého stretnutia. Nevylučujem ani trestnoprávne dôsledky, čo však už nie je našou právomocou,“ dodal europoslanec novinárom.

"Môžeme vyzvať Európsku komisiu, aby pripravila legislatívu, ktorá by do zdaňovania vniesla väčšiu transparentnosť. Nezasiahlo by to do daňovej suverenity, do nastavenia sadzieb, ale nemôžeme sa len dívať, ako niektorí ľudia podvádzajú,“ povedal pre Pravdu Štefanec.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #David Cameron #panama papers #Mossack Fonseca #Sigmundur Gunnlaugsson