Pri ostrove Samos sa utopilo najmenej päť migrantov vrátane dieťaťa

Najmenej päť migrantov sa ráno utopilo, keď sa neďaleko gréckeho ostrova Samos potopil nafukovací čln, na ktorom sa pokúšali dostať z Turecka do Európy.

09.04.2016 11:18
debata (20)

Medzi obeťami sú štyri ženy a jedno dieťa, informovala agentúra DPA. Údaje o celkovom počte migrantov na člne a teda aj počte nezvestných sa líšia.

Čln sa severovýchodne od ostrova Samos potopil pravdepodobne kvôli nepriaznivému počasiu. Nadránom vanul totiž pri tureckom pobreží silný vietor.

Podľa prvotných informácií bolo na nafukovacom člne jedenásť migrantov. Podľa gréckych médií však nie je ich presný počet zatiaľ úplne jasný. Zachrániť sa podarilo štyroch ľudí, nezvestných vraj zostáva prinajmenšom päť ďalších. Agentúry AP a AFP hovoria o piatich zachránených.

V Egejskom mori sa v okolí ostrova Samos pohybujú v súčasnosti štyri lode európskej pohraničnej agentúry Frontex. Na hľadaní nezvestných sa podieľa aj grécka pobrežná stráž. Nad miestom nešťastia podľa DPA krúži aj vrtuľník.

Podobné nešťastie sa v Egejskom mori stalo naposledy 14. marca, keď zahynulo osem ľudí, s ktorými sa prevrátila loď. V posledných týždňoch k nehodám nedochádzalo preto, že v oblasti už operuje oveľa viac lodí, ktoré sa v prípade potreby môžu ponáhľať rýchlo na pomoc. Výrazne nižší je aj počet samotných migrantov, ktorí sa z Turecka do Grécka snažia preplávať.

Od januára sa utopilo podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vo vodách Egejského mora 418 migrantov. Z Turecka ich do Grécka dorazilo celkom 140 000. Vlani v snahe dostať sa za lepším životom v Európe zahynulo v Stredozemnom mori spolu viac ako 3 770 ľudí.

V pondelok začali presuny migrantov z Grécka do Turecka podľa nedávno uzavretej dohody medzi Európskou úniou s Ankarou. Tá platí od 20. marca a predpokladá, že migrantov, ktorí od tohto dátumu priplávajú a nezískajú v Grécku azyl, vrátia späť.

Za každého vráteného Sýrčana sa EÚ zaviazala prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl, strop sa však stanovil na 72 000 utečencov. V Turecku je v súčasnosti vyše 2,5 milióna sýrskych utečencov.

Únia za pomoc pri zvládaní migračnej krízy Ankare sľúbila okrem iného obnovenie prístupových rozhovorov Turecka s EÚ, zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov do konca júna a finančnú pomoc pri zvládaní migračnej krízy.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #Frontex #potopenie #čln #Samos