The Times: Cez facebook sa predávajú zbrane teroristom

Cez sociálnu sieť facebook sa predávajú zbrane, ktoré sa dostávajú aj k teroristom. Facebook však tvrdí, že sa takéto stránky snaží vyhľadávať a zatvárať ich.

09.04.2016 12:23
debata (2)

Podľa britského denníka The Times ide o obchod, v ktorom sa angažujú skupiny, ktoré sa zaoberajú tajným predajom zbraní. Medzi ponukou figurovali granátomety aj prenosné protilietadlové zbrane vyrobené v Európe, Rusku a v USA. Server Small Arms Survey napísal, že so zbraňami obchodujú hlavne milície s pôsobiskom v Líbyi.

V ponuke sa našla napríklad útočná puška, ktorú vyrobili v Bulharsku a ktorú v roku 2006 kúpila armáda Spojených arabských emirátov, pričom teraz sa ponúka na predaj v severnej Afrike.

Small Arms Survey tvrdí, že niektoré zbrane pochádzajú z éry studenej vojny, predovšetkým z bývalého sovietskeho bloku a balkánskych krajín.

Berlínsky odborník Nizar Sarie al-Din serveru Middle East Eye povedal, že pre milície, ktoré bojujú v Líbyi, predstavuje predaj zbraní ich hlavnú podnikateľskú činnosť.

„Pašovanie začalo za revolúcie (v roku 2011) a ja si myslím, že mnohé milície v tejto oblasti začali podnikať. Zarábajú tým veľa peňazí,“ povedal al-Din.

Podľa neho pochádza väčšina z ponúkaných zbraní z obdobia pred rokom 1992. Tým, ktorí majú peniaze, majú v ponuke tiež moderné systémy, napríklad aj protitankovú riadenú strelu MILAN.

Denník The New York Times tento týždeň upozornil, že na facebooku pribúdajú adresy, na ktorých sa ponúkajú na predaj práve zbrane. Denník poskytol spoločnosti facebook informácie o siedmich skupinách, pričom sociálna sieť zavrela stránky šiestim z nich.

Podľa informácií britského denníka The Times predajcovia rokujú s kupcami telefonicky alebo cez súkromné ​​e-maily.

„Koordinácia súkromného predaja zbraní odporuje štandardu facebooku. Stránky s týmto obsahom vyraďujeme, len čo na ne prídeme. Vyzývame ľudí, aby upozorňovali na podobné stránky, aby naši odborníci mohli obsah rýchlo preveriť,“ uviedol facebook, ktorý rovnomennú sociálnu sieť prevádzkuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #obchod #zbrane #facebook