Budapešť bude rokovať o odškodnení Maďarov odsunutých zo Slovenska

Maďarská vláda sa bude zaoberať otázkou odškodnenia občanov maďarskej národnosti, ktorých Československo krátko po druhej svetovej vojne odsunulo z južného Slovenska.

09.04.2016 21:19
debata (267)

Povedal to štátny tajomník maďarského ministerstva spravodlivosti Pál Völner. Poznamenal, že maďarskí komunisti, ktorí sa po vojne zmocnili vlády na viac ako 40 rokov, sa vzdali akýchkoľvek nárokov na odškodnenie ľudí, ktorým na základe takzvaných Benešových dekrétov skonfiškovali majetok a museli odísť z domovov.

Podľa neho „nemá zmysel čakať, až túto otázku vyrieši Európska únia“.

Tlačová agentúra MTI uvádza, že v období od mája do októbra 1945 z Českos­lovenska odsunuli okolo 170 000 Maďarov a karpatských Nemcov. Maďarský parlament v roku 2012 vyhlásil 12. apríl za deň pamiatky odsunutých z „Horného Uhorska“, ako sa hovorilo Slovensku v rámci Uhorska do roku 1918.

Maďarsko dlhodobo považuje Benešove dekréty, ktoré československých Maďarov a Nemcov zbavili občianstva a majetku, za sporné. Dekréty prezidenta republiky, ako sa vtedajšie československé právne predpisy oficiálne nazývajú, vydával Edvard Beneš v priebehu druhej svetovej vojny a krátko po jej konci.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Slovensko #Československo #odškodnenie #Benešove dekréty #Edvard Beneš