Na Islande demonštrovalo proti vláde 6000 ľudí

Až 6000 ľudí sa v sobotu večer zišlo v centre islandskej metropoly Reykjavíku na demonštrácii, ktorej účastníci požadovali rezignáciu vlády a okamžité vypísanie volieb.

10.04.2016 08:13
Islan, Reykjavík, protest, panamské dokumenty,... Foto:
Protesty v Reykjavíku si včera vynútili demisiu premiéra Sigmundura Gunnlaugssona namočeného do škandálu prevodu peňazí do daňových rajov. Predseda islandskej vlády sa tak stal medzi politikmi prvou obeťou kauzy takzvaných Panamských dokumentov.
debata (6)

Informoval o tom spravodajský server Iceland Monitor. Vlnu protestov na Islande rozpútalo zverejnenie takzvaných panamských dokumentov, ktoré sa týkajú prevodov peňazí do daňových rajov.

V dokumentoch sa uvádza aj islandský premiér Sigmundur Davidom Gunnlaugsson. Ten už pod tlakom verejnosti podal demisiu a funkcie sa namiesto neho ujal podpredseda jeho Pokrokovej strany Sigurdur Ingi Johansson. Inak však vláda pokračuje v prakticky nezmenenom zložení.

Sobotňajšie protestné zhromaždenie v Reykjavíku bolo najväčším zo série protestov od pondelka, keď do ulíc vyšlo asi 10 000 ľudí. Na Islande, ktorý má len 320 000 obyvateľov, to bola jedna z najväčších politických demonštrácií v histórii.

Opozícia v piatok vyvolala v parlamente hlasovanie o nedôvere vláde, no vládna koalícia ho vzhľadom na svoju dvojtretinovú väčšinu v zákonodarnom zbore prečkala.

Vládne strany sľubujú, že voľby usporiadajú na jeseň. Opozícia namieta, že vláda v súčasnom zložení nemá medzi obyvateľmi podporu, zvlášť keď v nej sú ešte ďalší ministri zapletení do škandálu s Panamskými dokumentmi. Ak by sa voľby konali teraz, vyhrala by ich s najväčšou pravdepodobnosťou Pirátska strana, ktorá má podľa prieskumov podporu 43 percent voličov.

Expremiér Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttirová kúpili podľa Panamských dokumentov firmu na Britských Panenských ostrovoch, ktorú využívali na investovanie miliónov dolárov. Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov neskôr tento podiel predal manželke za jeden dolár.

Spoločnosť mala významný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy skrachovali. Gunnlaugssona z tohto dôvodu obviňujú z konfliktu záujmov. Keď sa v roku 2013 stal islandským premiérom, viedol rokovania o budúcnosti týchto bánk s veriteľmi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Reykjavík #demonštrácia #panama papers #Sigmundur Gunnlaugsson