Sýria s Ruskom sa chystajú oslobodiť Aleppo

Ruské vzdušné sily a sýrska armáda sa pripravujú na spoločnú operáciu na oslobodenie mesta Aleppo, oznámil v Damasku sýrsky premiér Wáil Halkí na schôdzke s ruskými poslancami.

10.04.2016 16:28
debata (47)

„Spolu s našimi ruskými partnermi sa pripravujeme na operáciu na oslobodenie Aleppa a zablokovanie všetkých nezákonných ozbrojených skupín, ktoré sa nepripojili k dohode o prímerí alebo ju porušili,“ citovala Halkího agentúra TASS.

Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov predtým konštatoval, že prímerie sa do značnej miery vo väčšine regiónov dodržiava. Avšak teroristické skupiny Islamský štát a front an-Nusra , odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, „pokračujú v ozbrojených provokáciách proti civilistom v provinciách Aleppo a Idlib“, dodal Konašenkov.

Rusko tento týždeň upozornilo na nárast počtu militantov z Frontu An-Nusra v Aleppe a varovalo pred ich možným útokom v plnom rozsahu.

V Sýrii začala platiť koncom februára dohoda o prímerí. Týka sa len oblastí bojov medzi jednotkami sýrskej vládnej armády, ktoré podporuje ruské letectvo, a sýrskymi povstalcami. Nevzťahuje sa na Islamský štát a Front an-Nusra.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #oslobodenie #IS #An-Nusra #Aleppo