Kaczyňski pripísal vinu za haváriu pri Smolensku Tuskovej vláde

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski obvinil bývalú vládu pod vedením Donalda Tuska, že nesie zodpovednosť za haváriu vládneho špeciálu v Rusku z roku 2010.

11.04.2016 08:51
Polsko, Kaczynski Foto: ,
Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski.
debata (28)

Podľa agentúry AP tak urobil počas nedeľňajších podujatí pri príležitosti šiesteho výročia tejto udalosti.

„Bez ohľadu na príčiny tejto tragédie, niekto nesie za ňu zodpovednosť, prinajmenšom morálnu zodpovednosť,“ povedal Kaczyňski pred niekoľkými tisícmi účastníkov spomienkového zhromaždenia. Dodal, že „zodpovedná je predošlá vláda, tá pod vedením Donalda Tuska“. Tusk, ktorý je v súčasnosti predsedom Európskej rady, ako i jeho bývalí ministri podobné obvinenia už v minulosti odmietli. Konzervatívna vláda PiS vo februári obnovila vyšetrovanie leteckej havárie spred šiestich rokov, keď pri ruskom Smolensku zahynul vtedajší poľský prezident Lech Kaczyňski a ďalších 95 ľudí.

Predseda PiS Kaczyňski, ktorý je bratom zosnulého prezidenta, a jeho stúpenci tvrdia, že majú dôkazy potvrdzujúce „takmer určite“ verziu, že lietadlo sa počas pristávania pri Smolensku rozpadlo vo vzduchu v dôsledku útoku. Minister obrany Antoni Macierewicz vyhlásil, že zničenie lietadla bolo teroristickým činom, ktorý spáchalo Rusko.

Podľa záverov oficiálneho vyšetrovania išlo o nehodu spôsobenú chybami posádky, ktorá sa snažila pristáť v hustej hmle. Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu vyhlásil, že obete havárie si zaslúžia „poctivé a dôkladné preskúmanie, čo sa vtedy stalo, bez zbytočných politických sporov“.

Poľské lietadlo Tu-154M Lux havarovalo 10. apríla 2010 v nepriaznivom počasí počas pristávacieho manévru v blízkosti leteckej základne v Smolenskej oblasti na západe Ruska. Nehodu, ktorej príčiny vyšetrovali osobitne ruské i poľské orgány, neprežil nikto z 96 ľudí na palube.

V troskách havarovaného stroja zahynuli vtedajší poľský prezident Lech Kaczyňski s manželkou, ako aj ďalší poprední predstavitelia štátu a významná časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkovú slávnosť na mieste niekdajšej masakry poľských dôstojníkov a inteligencie v Katyni.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #smolensk #nehoda lietadla #Jarosław Kaczyński