Situácia na Ukrajine je po rezignácii Jaceňuka veľmi nestála

Situáciu na Ukrajine po odstúpení premiéra Arsenija Jaceňuka možno opísať ako "veľmi nestálu". Uviedol to generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland počas návštevy v Bruseli.

11.04.2016 17:54
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský exminister Arsenij Jaceňuk.
debata (73)

Jagland, ktorý sa v Bruseli stretol s eurokomisárom pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesom Hahnom, podľa agentúry Reuters vyzval Kyjev na rýchle vytvorenie novej vlády a urýchlenie reforiem.

Jaceňuk v nedeľu oznámil, že rezignáciu podá 12. apríla, čím otvoril cestu vytvoreniu novej vlády. Urobil tak necelé dva mesiace po tom, ako v parlamente prežil hlasovanie o vyslovení nedôvery a po výzvach prezidenta Petra Porošenka, aby odstúpil z funkcie po sérii korupčných škandálov.

„Situácia na Ukrajine je teraz veľmi nestála. Je nevyhnutné, aby Ukrajinci vymenovali novú vládu a ešte viac musia urýchliť proces reforiem,“ povedal Jagland.

Aby sa na Ukrajine obnovila dôvera verejnosti vo vládu, treba podľa Jaglanda uskutočniť reformu justície a dokončiť proces decentralizácie.

Rada Európy sa 13. apríla chystá zverejniť rozsiahlu správu o situácii v oblasti ľudských práv na polostrove Krym, ktorý pred dvoma rokmi anektovalo Rusko.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #rezignácia #Jaceňuk #Ukrajina #Porošenko